INTERVIU | Chef Patrizia Paglieri e Superwoman

De Simona Josan, pe Ultimul update Vineri, 01 ianuarie 2016, 11:58
E prima femeie jurat de la Masterchef și un exemplu grăitor al faptului că dacă pui pasiunea înainte de toate, nici un obstacol nu este prea greu de depășit. Tocurile cui, rochia elegantă, mereu neagră, și rujul roșu, reprezintă ”costumul” de Superwoman al Patriziei Paglieri, care, cu arme ca ambiția, optimismul și plăcerea de a găti a trecut peste toate barierele posibile departe de Italia natală. A devenit femeie de afaceri, a învățat limba română, a educat gusturi în propria-i sufragerie și mai nou, educă talente. Haideți să aflăm cum i-a fost drumul până aici, ce mâncăruri îi plac, dar și ce părere are despre țara de adopție și despre români, într-un interviu exclusiv pentru Unica.ro.

Ești una dintre cele mai cunoscute femei din domeniul gastronomiei la ora actuală, în România. Cum ai ajuns în țara noastră? Povestește-ne puțin drumul tău până aici, de la viața din Bahamas, apoi Italia și mutarea în Buftea.

Părinții mei s-au mutat în România și lucrau în București. În 1999, am deschis restaurantul din Buftea, împreună cu părinții mei (tatăl ei lucra în România ca șef de cazino, iar mama a ajutat-o la creșterea fiului ei, Francesco, pe atunci în vârstă de 3 ani, n.r.). A fost un drum ușor delicat, a fost nevoie să învăț limba și obiceiurile. Dar a fost un drum frumos.

Așa cum spuneai, în 1999,  ai deschis un mic restaurant în sufrageria casei din Buftea. Cum ți-a venit ideea, mai ales că era ceva inedit pentru un public nu foarte obișnuit să mănânce la restaurant?

Ideea mi-a venit după ce am constatat că este destul de dificil să găsești un spațiu optim în București pentru un restaurant. A fost oarecum o alegere firească, spațiile din București nefiind pregătite, fără investiții foarte costisitoare, pentru un business culinar.

Ți-a fost greu, la început, să te pui pe picioare departe de Italia natală?

Nu a fost greu. Am facut exact ce mi-a plăcut. Pasiunea pentru domeniul culinar este mare și am depășit orice obstacol, fără probleme.

Românii sunt mai veseli decât italienii

Care este prima impresie pe care ți-au făcut-o românii?

Prima impresie, în 1993, a fost ca românii sunt un popor cuprins de greutăți. Acum, când mă reîntorc în Italia natală, parcă văd România din anul 1993. S-au inversat puțin lucrurile, acum aici oamenii sunt mai veseli, mai optimiști, iar în Italia mai triști, mai posomorâți.

Care a fost cel mai dificil moment pentru tine aici?

Eu mereu privesc în față, niciodată în spare. Sunt mereu optimistă și am primit în permanență sprijinul familiei. Iar satisfacțiile mari ma fac să merg mai departe. Cel mai dificil moment a fost când a murit tatăl meu.

În ce limbă te înțelegeai cu clienții?

În limba română.

Ți-a fost teamă de eșec atunci? Aveai un plan de rezervă?

Nu, nu am avut un plan de rezervă pentru că am avut încredere în ceea ce făceam. Cum spuneam, dacă faci ceva cu pasiune și cu dăruire, nu ai cum să dai greș.

Care a fost următorul pas spre succes?

În paralel cu restaurantul din Buftea, am continuat să insuflu dragostea pentru gătit și altor persoane. Am susținut o serie de cursuri de gătit în București, de care am fost foarte încântată.

A învățat să gătească de la bunica ei

Cum ai descoperit pasiunea pentru gătit?

A început încă din copilărie. Bunica mea gătea excelent, îi făcea plăcere să facă acest lucru și am crescut cu preparatele ei. Ea este cea care mi-a insuflat dragostea pentru domeniul culinar.

Care este preparatul tău preferat?

Nu am un preparat preferat. Am perioade când aleg preparatele pe baza de peste sau perioade când optez pentru preparate vegetariene. Este o paletă extinsă de preparate, deci mi-ar fi greu să aleg unul.

Îi place zacusca românească

Din bucătăria românească ce îți place cel mai mult?

Îmi place foarte mult partea de gustări. Zacuscă, salată de vinete și icrele sunt absolut savuroase. Dar, în general, îmi plac toate preparatele care sunt gătite corect și care au un gust delicios.

În restaurant trebuie să guști tot timpul preparatele pe care le faci. Cum te descurci cu kilogramele? Care este cea mai eficientă cură de slăbire pe care ai urmat-o?

Nu am urmat  vreodată vreo cură de slăbire, însă am grijă să compensez asta prin mișcare și prin sport, ori de câte ori am ocazia.

Rochia neagră și rujul roșu au devenit semnele tale distinctive. De ce această combinație?

Îmi place foarte mult aceasta combinație, dintre o nuanță elegantă și o pată de culoare.

Machiajul de televiziune poate compromite serios tenul. Cum ai grijă de pielea ta? Folosești măști naturiste, preparate de tine? Dacă da, ne poți spune ce mască folosești?

Nu folosesc tratamente speciale. Asta pentru că machiajul de care beneficiez nu îmi afectează în vreo manieră negativă tenul.

Asemănarea cu Liza Minelli o flatează

Ți se mai spune și Liza Minelli, pentru care, de altfel, ai și gătit! Te flatează asemănarea cu celebra artistă?

Chiar îmi face plăcere să fiu aseamănată cu Liza. Îmi place foarte mult de ea.

Ești prima femeie jurat la Masterchef în România. Cum te înțelegi cu cei doi colegi ai tăi?

Mă înțeleg foarte bine cu Foa și cu Adi.  Suntem prieteni și ne simțim bine unul în compania celuilalt. Datorită lucrului ăsta, timpul de la filmări trece pe nerăsuflate.

Care este următorul tău obiectiv în carieră care așteaptă să-l bifezi?

Încep chiar în această toamnă o serie de cursuri de gastronomie la restaurantele pe care le coordonez: Fior di Poesia și Fior di Latte. Sunt extrem de încântată de acest lucru, este un proiect foarte drag mie.

Care este cea mai importantă lecție de viață primită până acum?

Atât timp cât faci lucrurile cu plăcere, și mai ales cu pasiune, nu ai cum să dai greș.

Foto: Pro TV

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter