Parabenii, mărul discordiei în cosmetică

De Andra Pecingina, pe Ultimul update Joi, 25 martie 2021, 14:06

Cea mai mare controversă în industria cosmetică actuală este legată de folosirea parabenilor în produsele de îngrijire destinate feţei, corpului sau părului tău.
Iată de ce sunt aceste substanţe evitate mai nou de femeile din întreaga lume!

Parabenii atât de controversaţi acum sunt un tip de substanţe folosite pentru a conserva produsele cosmetice, medicamente şi alimente încă din 1920. Parabenii obţinuţi artificial sunt cei de care trebuie să ne ferim, aceştia sunt numiţi ştiinţific paraoxibenzoaţi şi sunt folosiţi în majoritatea produselor cosmetice de pe piaţă la ora actuală.

Acestea sunt substanţe cu rol de conservare a produsului găsite în şampoane, creme hidratante, deodorante, săpunuri şi în geluri de duş sub denumirile lor ştiinţifice: metilparaben, propilparaben, benzilparaben, butilparaben, etilparaben sau isobutilparaben. Parabenii reprezintă derivaţi de acid benzoic, iar experţii recomandă o concentraţie de maxim 0,5% de parabeni în produsele cosmetice utilizate frecvent.

Un studiu ştiinţific publicat în anul 2004 în „Journal of Applied Toxicology” a detectat parabeni în anumite tumori mamare şi a analizat aceste informaţii în contextul  în care s-a descoperit şi faptul că parabenii stimulează producţia de estrogen. Astfel aceste substanţe sunt considerate de unii cercetători un factor de risc în apariţia cancerului mamar.

Totuşi studiile efectuate până în prezent nu demonstrează clar cum că parabenii cauzează cancer mamar sau că aceştia ar fi nocivi în vreun fel. Rezultatele ştiinţifice nu analizează nici concentraţia de parabeni în ţesuturile umane, datorată folosirii produselor cosmetice care îi conţin.

Dr. Daniela Popoiu, medic dermatolog, consideră că parabenii „pot cauza iritaţii ale pielii, rashuri, reacţii alergice la nivelul pielii, cancer de sân (prin utilizarea îndelungată a antiperspirantelor), afectare hepatică (prin ingestie), leucemie. În experimentele de laborator s-a descoperit că parabenii pot acţiona ca un hormon estrogen.”

Aceste ingrediente comune ale cosmeticelor sunt suspectate a fi un „disruptor endocrin… adică pot mima sau bloca activitatea hormonală”, ne mai spune specialistul în dermatologie.

Poziţia oficială a tuturor instituţiilor care reglementează ingredientele cosmetice este pro-parabeni. Studiile medicale realizate în timp au demonstrate că parabenii nu aduc probleme de sănătate atunci când sunt utilizaţi în produse cosmetice şi aceştia sunt listaţi ca şi conservanţi aprobaţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Totuşi aceasta nu este singura instituţie preocupată de sănătatea ta, Colipa sau Asociaţia Europeană a Cosmeticelor reprezintă interesele a peste 2000 de companii cosmetice europene şi a inclus pe lista sa de ingrediente periculoase parabenii.

Consumatorii sunt avertizaţi în legătură cu posibilele efecte negative pe termen lung ale acestor substanţe incluse în compoziţia cosmeticelor. Lista Colipa mai conţine ingrediente ca ftalaţi şi parafină dar exclude miturile legate de concentraţia cancerigenă de plumb în rujul de buze!

Elena Cremenescu, farmacist Elmiplant ne spune acelaşi lucru ” Studiile făcute de diverse institute de cercetare din diverse ţări au semnalat legătura dintre parabeni şi anumite canecere de sân de diverse etiologii. Nimeni nu a demonstrat clar că parabenii sunt cauza cancerului însă avertizarea este serioasă.”

„Noi am ales să excludem parabenii din cosmeticele Elmiplant acum doi ani pentru că semnalele date de lumea ştiinţifică mondială nu pot fi trecute cu vederea! Ne-am conformat cu lista de avertizare Colipa şi am hotărât să înlocuim parabenii cu alţi conservanţi de origine naturală, mult mai prietenoşi…”

La final îţi recomandăm câteva produse cosmetice fără parabeni sau alţi derivaţi ai acidului benzoic.

Parabenii, mărul discordiei în cosmeticăAlege crema hidratantă de zi Elmiplant pentru ten normal/mixt la preţul de 16,4 lei.

Parabenii, mărul discordiei în cosmeticăÎncearcă şi Sicobel BcomBIO INTENSE crema cu triplă acţiune pentru conturul ochilorla preţul de 122 de lei.

O nouă linie cosmetică fără parabeni este Herbagen, care acum foloseşte alte tipuri noi de conservanti, de exemplu fenoxietanol, o substanţă foarte bine tolerată de piele.

Produsele Caudalie de asemenea nu conţin parabeni, se găsesc în farmaciile Centrofarm şi au produse pentru toate tipurile de ten.

Vezi şi ce alte substanţe periculoase conţin produsele cosmetice!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter