Pastreaza-ti imunitatea la cote maxime

De Laura Davidescu, pe Ultimul update Miercuri, 26 noiembrie 2014, 12:17
Vremea rece si umeda, incaperile neaerisite si aglomeratia din magazine si mijloace de transport ne expune la infectii de sezon. Ca sa fii sigura ca raspunsul tau imun e eficient, tine cont de sfaturile de mai jos. Iar daca vrei sa afli mai multe despre subiectul imunitate, citeste un articol amanuntit, aparut in revista Unica de decembrie, aflata deja la chioscuri.

Prima linie de aparare a organismului este suprafata sa, reprezentata de piele (cu secretia de sebum) si mucoase (cu secretia salivara si lacrimala). Daca invadatorii sunt numerosi si puternici, ei vor depasi aceste bariere, ajungand in interiorul organismului. Aici, microorganismele sau substantele periculoase, vor fi anihilate cu ajutorul celulelor specializate in aparare: leucocitele secretate de maduva osoasa, limfocitele produse de timus, carora li se adauga activitatea din nodulii limfatici si din splina.

Pentru ca toate acestea sa functioneze perfect, nu ai nevoie nici de suplimente alimentare, nici de vreun medicament-minune, ci de o viata activa si de o dieta echilibrata.

Ai nevoie de proteine de buna calitate, dar si de o cantitate mica de grasimi, in special din cele polinesaturate, care se gasesc din abundenta in pesti precum tonul, macroul sau somonul. Fa si plinul de legume si fructe proaspete, pentru a avea energie si pentru a beneficia de efectele Vitaminei C si ale betacarotenului, care stimuleaza functionarea leococitelor. Lamaile, kiwi, broccoli, spanacul, ardeii grasi rosii si verzi, legumele cu frunze verzi sunt surse excelente de Vitamina C.

Nu uita de lactate, bogate in calciu si Vitamina D. Iar daca crezi ca meniurile tale sunt prea monotone sau saracacioase din punct de vedere nutritiv, e cazul sa apelezi si la suplimente cu doze moderate de vitamine si minerale (Vitaminele A, C si E – toate cu efect antioxidant, Vitamine din grupul B, zinc si fier). Nu exagera cu aceste suplimente, deoarece dozele prea mari nu au deloc un efect mai bun – ba din contra, pot perturba functionarea sistemului imun.

Exercitiul fizic moderat, dar facut regulat, este si el esential in buna functionare a imunitatii, nu doar prin cresterea vitezei sangelui prin tesuturi (sange care transporta celulele implicate in raspunsul imun), ci si prin stimularea descarcarii de endorfine, hormoni care dau o stare de bine.

Nu uita de somn – ai nevoie de un somn odihnitor si cu durata suficienta, pentru a-i da ragaz hipofizei sa secrete hormonul care stimuleaza functia timica. Hipofiza “lucreaza” mai bine in somn, iar timusul este responsabil de raspunsul imun mediat, efectuat prin limfocitele T.

Noul număr al revistei Unica iţi poate aduce unul dintre cele 100 de parfumuri Fan di Fendi sau unul dintre cele 9900 de vouchere cu reducere de 50 de lei în orice magazin Sephora din ţară! Detalii aici: http://www.unica.ro/revista-unica

Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter