Părerea lui: Dragă Europo, promitem să nu ne mai hărţuim între noi

De Alin Ionescu, pe

Stăteam liniştit într-un fotoliu şi l-am văzut apărând de undeva din tenebrele anilor ’80 pe Gabriel Cotabiţă. A urcat pe o scenă şi apoi s-a aşezat într-un fotoliu, ca şi mine.
M-am frecat la ochi şi da, era Cotabiţă în carne, oase şi nişte ochelari de soare, care venise la un post de televiziune ca să vorbească despre noul lui job.

Nu, nu vă imaginaţi că marele interpret, care a umplut de sudoare prosoapele atâtor festivaluri în Mamaia anilor ’80, a renunţat la muzică pentru a intra în rândul managerilor sau al analiştilor financiari. Nu, omul doar şi-a upgradat respectul pentru femei în vederea unei implicari sociale speciale. Adică îşi va pune la dispoziţie imaginea, cu ochelari de soare cu tot, luptei contra mobbinng-ului.

Cum nu eram la curent cu astfel de concepte am început să scotocesc pe Google ca să văd ce vrea să ne spună nouă, celor din clasa mijlocie, conceptul de „mobbing”.

Ei bine, e o mişcare civică contra hărţuielii omului de către om la jobul lui de muncă. Nu neapărat a domnişoarei drăguţe de către şeful ei şi nu neapărat în scopuri sexuale. Din contră, mobbing-ul aşa cum pare el gândit şi aplicat în Occident e mai degrabă o mişcare a drepturilor angajatului, fie el om, femeie, homosexual, mexican sau negru contra abuzurilor la care este supus în mediul colegial, cu sau fără concursul angajatorului său.

Cât despre lupta anti-mobbing românească în care s-a angajat Cotabiţă, am descoperit un site banal, făcut în wordpress printr-un program UE, în care cantautorul se implică activ, mai ales de partea femeilor. Or, din statisticile oferite de Institutul meu de Sondare a Opiniilor Prietenilor şi Cunoştiţelor, şeful care hărţuieşte şi, mai ales, încurajează sau patronează hărţuirea angajaţilor n-are sex.

O femeie e la fel de capabilă să-şi elimine subordonaţii incomozi ca şi un bărbat. Şi la fel de capabilă să-l arunce pe rebel pe mâna colectivului pentru a fi toturat psihologic apoi ucis emoţional pentru ca în final să demisioneze ca să scape cu viaţă personală.

Citeşte mai multe despre mobbing!
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter