Ce este și când este indicată contracepția de urgență?

De Revista Unica, pe

Ai avut un contact sexual neprotejat și nu-ți dorești să rămâi însărcinată? Specialiștii îți recomandă o metodă contraceptivă de urgență. Citește și despre noutățile în materie de contracepție din articolul apărut în revista Unica de februarie, care se află la chioșcuri, începând cu 24 ianuarie.
Dr Borbala Koo, directorul executiv al Societății de Educație Contraceptivă și Sexuală, îți explică ce este de fapt „pilula de a doua zi”. Ea conține „un hormon numit levonorgestrel, întâlnit și în compoziția a numeroase tipuri de anticoncepționale orale obișnuite, însă în doze diferite. Deși este numită , contracepția de urgență este cu atât mai eficientă cu cât este administrată mai rapid, eficiența sa scăzând pe măsură ce se consumă intervalul de 72 de ore în care este recomandat a se administra: în primele 24 de ore, eficiența este de 95%, aceasta scăzând la 58% în intervalul de 48-72 de ore de la contactul sexual care a ridicat îngrijorări.”

La rândul său, dr  Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie și consultant în campania „Planifică neprevăzutul”, inițiată de Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS) îți explică în ce siturații e indicat să folosești contracepția de urgență, așa-numita „pilulă de a doua zi”.

– după un contact sexual neprotejat
• nu există certitudinea că momentul „retragerii” a fost sau nu ulterior ejaculării (fie ea și parțială sau cu eliberarea unei cantități foarte mici de lichid seminal);
• folosirea metodei calendarului lasă loc de îndoieli;
• diafragma/ prezervativul s-a rupt sau a alunecat;
• dispozitivul  intrauterin (steriletul) a fost expulzat;
• metoda contraceptivă regulată nu a fost folosita corect – de exemplu, ai uitat/pierdut pilula anticoncepțională sau, din cauza hipermotilității gastrointestinale (diaree), ea nu a fost absorbită;
• au fost luate medicamente care reduc eficiența anticoncepționalelor zilnice (tratament antituberculos, barbiturice, antiepileptice, antivirale pentru infecția HIV, antimicotice sistemice sau medicamente pe baza de sunătoare.

„E bine de știut că această metodă este concepută pentru acele cazuri în care alte metode folosite au dat greș, deci contracepția de urgență nu e gândită pentru utilizare curentă”, adaugă dr Borbala Koo. „Administrarea acestor pilule poate determina dereglarea ciclului menstrual, astfel că următoarea menstruație poate să apară cu circa o săptămână mai devreme sau mai târziu decât în mod obișnuit. Prin utilizarea frecventă, o femeie poate să piardă confortul regularității ciclului menstrual sau al posibilității de a ști când vine următoarea menstruație, ceea ce poate deveni realmente incomod.”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter