Vara 2012: Ce cărţi trebuie să iei cu tine pe plajă

De Diana Zagrean, pe

A venit vremea să ne gândim la activităţile dulci de weekend şi la cărţile potrivite pentru plajă. Lecturile estivale nu trebuie să includă nume mari din literatura universală şi nimeni nu-l ia pe Kant în geanta de plajă, alături de loţiunea cu SPF şi sticla de apă minerală.Iată ce cărţi trebuie să iei cu tine pe plajă vara asta.
Mister/Detectivi
Pe lângă cărţile de Agatha Cristie, devenite deja clasice, poţi să încerci scriitorii nordici din noul val. Mulţi scriitori scandinavi şi-au făcut remarcată prezenţa în ultimii ani şi editurile din România nu au ratat această nişă. Recomand cu căldură romanele lui Stieg Larsson, Camilla Lackberg, Hakan Nesser sau Yrsa Sigurdardottir. Şi ultima carte din seria Jason Bourne, de Robert Ludlum tocmai a fost reeditată. Asta dacă nu cumva ai deja o tabletă şi preferi să vezi filmele.
Autodezvoltare/Practice
Categoria autocunoaştere şi dezvoltare personală nu se încadrează 100% în lecturile facile, pentru citit sub umbreluţă, dar fanii genului vor aprecia volumele uşoare, care te învaţă cum să răzbeşti în viaţă, sau cum să te faci remarcat la serviciu, când te întorci din vacanţă. Recomand Richard Koch, Trăind în stilul 80/20, despre cum in prezent, „in loc sa muncim ca sa traim, traim ca sa muncim”. Şi Jamie Oliver, bucătarul preferat al tuturor a scos o carte nouă, editată recent şi în limba română. Mă exasperează să lucrez cu tine. Cum să scapi din capcanele emoţionale de la serviciu, de Katherine Crowley şi Kathi Elster este o altă variantă interesantă.
Vara 2012: Ce cărţi trebuie să iei cu tine pe plajă
Eseuri/Poezie
Pentru cele dintre voi care vor să citească ceva mai profund, chiar şi la plajă, tabloidele şi revistele pentru femei sunt excluse. De ce nu încercaţi noua carte al lui Mircea Cărtărescu, care adună cele mai frumoase povestiri, eseuri şi articole publicate de el de-a lungul ultimilor ani – Ochiul căprui al dragostei noastre. Actorul si graficianul Horaţiu Mălăele isi surprinde publicul cu o sarja bine echilibrata de povestiri si incercari literare în volumul Rataciri.
Beletristică/Fantasy
Dacă nu aţi început încă cele mai populare serii ale verii, poate că este timpul pentru puţină acţiune şi viziune. Una tratează un univers oarecum medieval, cu cavaleri onorabili şi războaie pentru coroană duse pe câmpuri de bătălie, iar cealaltă povesteşte vieţile unor tineri într-un viitor posibil. Este vorba de saga lui George R.R. Martin, „Cântec de Gheaţă şi Foc”, respectiv trilogia Jocurile Foamei, de Suzanne Collins. Volumul lui Haruki Murakami, intitulat Elefantul a dispărut reuneste 16 nuvele; obsedante si hilare, bizare si emotionante, care şterg granitele dintre realitate si iluzie.
Foto:Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter