10 scriitori celebri şi ultimele lor cuvinte

De Nicoleta Galeteanu, pe

Celebri prin operele nepreţuite lăsate umanităţii, geniile scriitoare au lăsat în urmă, pe lângă valoroasele jurnale, o seamă de cuvinte memorabile, care au fost de altfel…
… mesajele lor de „rămas bun”.

Mark Twain

Viaţa celebrului scriitor american a fost strâns legată de cometa Halley. Mark Twain s-a născut în ziua apariţiei pe cer a cometei Halley, în 1835, şi a murit la următoarea apariţie a acesteia, în 1910, când Pământul a trecut prin coada cometei.

În anul 1909, scriitorul îşi prezice propria moartea, când a spus: „Am venit odată cu Cometa lui Halley în 1835. Vine din nou anul următor şi mă aştept să plec cu ea”.

Pe patul de moarte acesta lasă un bilet în care lasă ultimele sale gânduri metafizice. „Moartea, singura nemuritoare, care ne tratează pe toţi la fel, ale cărei pace şi refugiu sunt pentru toţi. Murdari şi curaţi, bogaţi şi săraţi, iubiţi şi neiubiţi„.  

Biletul a fost găsit pe patul de moarte şi adăugat în „Jurnalul lui Mark Twain”, publicat în 1935.

Samuel Johnson

În ultimele sale clipe de viaţă şi încercat de durerile chinuitoare ale hidropiziei de care suferea, Samuel Johnson şi-a exprimat ultimele rânduri în limba latină. „Iam moriturus” („Eu, care sunt pe cale să mor„) sunt ultimele cuvinte ale scriitorului englez, reproduse de către prietenul său, o altă figură marcantă a literaturii engleze, Sir John Hawkins.

Lord Byron

Lord Byron este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi romantici englezi, atât datorită operei sale, cât şi stilului de viaţă extravagant pe care l-a dus. Pe patul de moarte, scriitorul este frecventat de către doi medici, vădit intimidaţi de faima pacientului lor, pe care însă nu au reuşit să îl trateze.

Neştiind care este exact diagnosticul, aceştia l-au lăsat pe Lord Byron să sângereze ca să îi treacă febra.

Acesta a rezistat, încercând să se îmbărbăteze, dar slăbit şi scufundat în stare de inconştienţă, poetul a murit în mâinile medicilor, în timp ce continua să se încurajeze. „Vino, vino, nici vorbă de slăbiciune; voi fi om până la capăt.

Robert Louis Stevenson

Într-o stare precară de sănătate, Stevenson se stabileşte în Samoa pentru a se trata, dar, scriitorul va muri la scurt timp probabil din cauza unei hemoragii cerebrale.

Potrivit biografei sale, „la apusul soarelui, a început să vorbească despre cât de nerăbdător era să meargă într-un turneu de cursuri în America. Dar brusc şi-a pus mâinile pe cap şi, văzând sângele, a strigat „Ce e asta? Arăt ciudat?”.

Poetul şi-a pierdut cunoştinţa instantaneu şi a murit în acelaşi fotoliu ca şi bunicul său.

Citeşte pe pagina următoare şi alte mesaje de rămas bun ale scriitorilor celebri.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter