Tradiţii şi superstiţii de Florii

De Nicoleta Galeteanu, pe

Încărcată de ritualuri, obiceiuri şi nelipsitele superstiţii româneşti, adresate cu precădere celor care visează după ursiţi, Floriile reprezintă pentru creştini una dintre cele…
 …mai importante sărbători dinainte de Paşte.

Ultima zi de Mărţişor şi prima zi oficială de primăvară după calendarul vechi, Duminica Floriilor, cunsocută şi ca „Intrarea Domnului in Ierusalim”, a ocupat aceeaşi importanţă şi în cultura păgână.

Sărbătoarea era închinată zeiţei romane Flora, ce simboliza primăvara, sau celei supranumite Lăzărica din cultura traco-elenă. În această zi tradiţiile străvechi vorbesc despre un întreg şi complex ceremonial dedicat acestei sărbători, cu colinde şi ritualuri practicate de către femei.

Astfel, în sâmbăta Floriilor, fetele participau la un ceremonial de nuntă şi mergeau cu colinda prin sat. Una dintre ele se costuma în mireasă şi, împreună cu celelalte, cântă drama lui Lazar şi moartea neaşteptată a acestuia, care cade din copac şi moare.

Sărbătoarea simbolizează astel moartea şi învierea în acelaşi timp căci, potrivit credinţei populare, Lazăr învie şi se transformă în flori.

Iată câteva dintre obiceiurile care continuă să se practice de Florii şi care aduc spiritul sărbătorilor pascale mai aproape.

– Amintind de ramurile de măslin, cu care se spune că Iisus a fost întâmpinat la intrarea în Ierusalim, salcia este simbolul Floriilor aducător de noroc.

După ce este sfinţită la biserică, salcia se aduce acasă şi se agaţă la icoane sau deasupra ferestrelor şi a uşii tot timpul anului. Bătrânii spun că ramurile sfinţite te apără de necazuri şi ocroteşte căminul.

– Un statut aparte îl au credincioşii care se împărtăşesc în dimineaţa Floriilor. Se spune că dorinţele puse în gând în timpul procesiunii se îndeplinesc.

– În ajunul sărbătorii este bine să faci curat în casă şi să aeriseşti nu doar cuverturile, ci şi hainele.

– În zone din Banat şi din Transilvania, fetele nemăritate obişnuiesc să facă descântece pentru iubire şi sănătate. Astfel, sâmbătă seara, acestea aşază la rădăcinile unui par o oglindă şi o cămaşă albă, pe care le lasă până în dimineaţa de Florii. Se spune ca aceste obiecte capătă însuşiri magice şi au puterea de a-l aduce aproape pe cel iubit.

– Busuiocul este, la rândul lui, un alt simbol magic al descântecelor de dragoste şi un remediu miraculos pentru frumuseţe şi sănătate. Tot ce trebuie să faci este ca la miez de noapte să fierbi firişoare de busuioc iar cu apa respectivă să te speli pe cap şi pe faţă.

– Pe de altă parte, nu este indicat să te speli pe cap chiar în ziua de Florii, dacă nu vrei să albeşti înainte de vreme. Dacă trebuie totuşi să faci acest lucru, foloseşte apă sfinţită.
 
– O altă supertiţie amuzantă spune că cei care nu cinstesc această mare sărbătoare se vor umple de pistrui.

– Un alt obicei moştrenit din bătrâni este acela ca femeile să împartă celor săraci plăcintă şi preparate speciale din peşte. Se spune că dacă ai peşte pe masă în ziua de Florii, te bucuri de bunăstare tot anul.

Foto: Mediafax

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter