Sweetie, fructul din laborator cu numeroase proprietăți curative

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 13 ianuarie 2023, 12:01

Sweetie sau ”oroblanco” este cea mai nouă specie de citrice care a cucerit rapid consumatorii, după ce a fost obținut în laborator din încrucișarea unui pomelo cu un grepfruit alb. Fructul este un pic mai mare decât un grepfruit, dar are un gust mai dulce și mai parfumat.

Cuprins


Sweetie a fost conceput drept o alternativă mai dulce la grepfruit, din dorința de a satisface cererea de pe piață de fructe exotice mai dulci și mai ușor de tolerat și de către consumatorii care au probleme cu digestia și colonul iritabil.

Cu toate că sweetie se produce în cantități mari în Israel, de unde este importat și în România pe timpul iernii, el a fost de fapt conceput în laboratoarele Universității din California în anul 1981. De menționat că cercetările începuseră deja din 1958, deci este un fruct atent studiat și lansat pe piață după ce au fost certificate toate calitățile sale.

Cum se deosebește sweetie față de grepfruit

Sweetie, fructul din laborator cu numeroase proprietăți curative

De cele mai multe ori fructele sweetie au dimensiunea unui grepfruit alb și au coaja verde, ușor gălbuie. Ele au păstrat membrana albă și amară de la grepfruit, dar pulpa lor este mult mai suculentă, mai aurie și mai dulce, împrumutând dulceața specifică de la pomelo.

Sweetie se curăță mai ușor decât grepfruit, este mai suculent și este preferatul femeilor din Japonia, țară unde se cumpără cele mai mari cantități de sweetie, datorită parfumului și gustului său savuros.

Din punct de vedere al substanțelor nutritive, sweetie poate rivaliza cu toate citricele bogate în vitamina C, betacaroten, flavoinoizi, polifenoli și antioxindați. Este un fruct sănătos și bun și este un fruct care este mai ușor de tolerat de către cei care au probleme cu stomacul și se balonează de la citrice.

Spre deosebire de portocale sau grepfruit, sweetie poate fi consumat și de către cei care suferă de gastrită și de către cei care nu suportă gustul acru și amar al altor fructe exotice.

Ce substanțe nutritive valoroase are sweetie

Fructul sweetie are mai multe calorii decât o portocală, fiind mai dulce, dar acestea provin din zaharuri bune, pe care organismul le transformă imediat în energie. Este un fruct bogat în vitamina C, potasiu, fosfor, magneziu și antioxidanți care previn apariția inflamațiilor și care au un rol important în prevenirea mai multor tipuri de cancer.

Ce conține o porție de 100 g de sweetie

  • 83,2 grame apă
  • 7 grame carbohidraţi
  • 1,5 grame fibre
  • 0,2 grame grăsimi
  • 0,6 grame proteine
  • 1,3 grame acizi organici
  • 45 miligrame vitamina C
  • 40 miligrame vitamina B9
  • 150 miligrame potasiu
  • 25 miligrame calciu
  • 18 miligrame fosfor
  • 12 miligrame sodiu
  • 11 miligrame magneziu

Beneficiile pentru sănătate și organism

Sweetie, fructul din laborator cu numeroase proprietăți curative

fructele de sweetie au foarte puține semințe sau chiar deloc

Datorită concentrației mare de vitamina C este un fruct care susține sistemul imunitar și rezistența organismului față de diverși agenți patogeni, față de virusurile gripale și bacterii. O cură de sweetie de cel puțin două săptămâni aduce un aport de energie semnificativ organismului, combate acțiunea radicalilor liberi care accelerează procesele de îmbătrânire și previne gripele de sezon.

Sweetie este bohgat și în vitamina B9 sau acid folic, un acid care are proprietăți antiinflamatoare și ajută la funcționarea organelor esențiale, precum inima, rinichii sau ficatul. Totodată, acidul folic reduce nivelul de homocisteină, un aminoacid care poate favoriza apariţia osteoporozei şi a bolilor cardiovasculare. La fel de important este acidul folic şi pentru sănătatea pielii, a unghiilor şi a părului, ajută la cicatrizarea mai rapidă a rănilor, previne căderea părului şi întăreşte unghiile.

Sărurile minerale din acest fruct contribuie la întătirea oaselor, la dezvoltarea mușchilor și la transportul substanțelor nutritive către organe.

Spre deosebire de alte fructe, sweetie este bogat în potasiu, un mineral bun pentru funcționarea corectă și echilibrată a mușchiului cardiac.

Un alt mare avantaj al acestui fruct sunt fibrele lui ușor amărui, ușor de digerat, care ajută digestia chiar și în cazul persoanelor cu probleme și care ajută organismul să elimine mai repede substanțele de care nu are nevoie precum grăsimile și zahărul care se depun. Sweetie previne astfel constipația, balonarea și durerile de stomac pe care unele persoane le pot avea după mesele copioase.

Un studiu recent efectuat în Israel a demonstrat că sweetie poate ajuta la scăderea nivelului colesterolului rău din sânge, dacă este consumat zilnic, pentru o perioadă de minimum 3 săptămâni. Pe de altă parte, enzimele și acizii benefici din acest fruct ajută la creșterea nivelului de albumină, o substanță protectoare pentru celule.

Efecte asupra organismului:

  • antivirale
  • regeneratoare
  • antiseptice
  • antihistaminice
  • antibacteriale
  • imuno-modulatorii
  • antiinflamatorii

Cum să alegi un fruct bine copt

Ca multe alte fructe exotice culese uneori prea devreme și care se coc mai degrabă în lădițe sau în casele noastre, fructele sweetie pot fi uneori mai puțin coapte și au un gust amărui neplăcut.

Strânge ușor în mână fructul și dacă simți că pulpa lui este ușor moale și grea, suculentă, atunci este un fruct bine copt.

De asemenea, poți recunoaște un fruct bun după parfumul lui specific. Miroase sweetie și dacă simți o aromă deosebită, parfumată și dulceagă, atunci merită să îl cumperi.

Sweetie are o coajă groasă și o membrană albă destul de groasă la interior, dar pulpa lui este aurie și suculentă și își merită banii, chiar dacă este un fruct puțin mai scump decât mandarinele și grepfruit-ul.

foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter