Superstiţii: totul despre deochi

De Erika Chivu, pe

Ţi se face rău dintr-o dată sau te simţi obosită fără motiv? Dacă întrebi o persoană mai în vârstă îţi va spune sigur că eşti deocheată. Fie că eşti superstiţoasă sau nu, află mai multe despe deochi!
Deochiul, privirea admirativă sau invidioasă care îţi poate aduce ghinion sau boală, este o superstiţie des îmtâlnită nu doar la noi, ci şi în alte regiuni din Orientul Mijlociu şi zona mediteraneană. Prin intermediul imigranţilor, ea a ajuns şi în SUA sau vestul Europei.

De unde a pornit superstiţia

Se parte că originile ei au fost descoperite în Orientul Mijlociu, unde şi azi credinţa în deochi este mai puternică. Vechii greci, dar şi romanii credeau în puterea privirii.

De unde a pornit superstişia deochiului? Pe vremea când oamenii nu aveau prea multe cunoştinţe de medicină, bolile erau puse pe seama magiei. Atunci, ca şi acum, nimănui nu-i plăcea să fie privit insistent, iar acest lucru, combinat cu puterea pe care anticii o atribuiau ochilor, a dus probabil la apariţia superstiţiei.

Cine şi de ce deoache

La noi se spune că oricine poate să deoache, dar unele persoane au o putere mai mare în acest sens, puterea care se moşteneşte din familie. Poţi să deochi o persoană dacă priveşti intens, fie cu admiraţie, fie cu invidie sau ciudă. Pot fi deocheaţi oamenii, dar şi animalele.

În alte culturi se spune că numai anumite persoane pot să deoache. Grecii şi turcii, tineri şi bătrâni, de la ţară sau de oraş, cred foarte mult în deochi, care poate chiar să fie mortal.

Ei se tem de persoanele cu ochi albaştri sau verzi, care au o putere mai mare când vine vorba să deoache, pe când italienii cred că numai oamenii răi, care se ocupă cu magia neagră pot sa deoache. În America Latină, oamenii cred că poţi deochea pe cineva numai dacă îl priveşti cu invidie. Tot aici, se crede că şi obiectele pot fi deocheate. Dacă te uiţi prea insistent la o maşină, de exemplu, s-ar putea ca ea să se strice în curând.

Cum se vindecă deochiul

La noi, după cum se ştie, este nevoie de o rugăciune. „Tatăl nostru” spusă de o persoană în timp ce te atinge vindecă deochiul imediat. În Grecia se foloseşte o rugăciune secretă, pe care fiecare o învaţă în familie, de la părintele de sex opus. Este un ritual urmarit cu stricteţe şi nu ai voie să transmiţi rugăciunea oricui pentru că rişti să-ţi pierzi capacitatea de a alunga deochiul.

Cum te protejezi de deochi

Românii, ca şi sud americanii, cred că un obiect roşu este de ajuns. Acesta, se spune, ar atrage privirile insistente, aşa âncât cel care îl poartă nu mai este observat. În alte culturi, a te proteja de deochi este ceva mai complicat pentru cp ai nevoie de un talisman, care fie absoarbe deochiul, fie îl întoarce către cel vinovat.

În Orient se foloseşte un obiect pictat cu cercuri concentrice albe şi albastre, care seamănă cu un ochi. Însă musulamnii credincioşi consideră că numai Allah poate să ţină răul la distanţă, aşa că la sfârşitul oricărui compliment adaugă o expresie care se poate traduce prin „Cu voia lui Dumnezeu”, un fel de „Să nu-i fie de deochi”, cum spunem noi.

În India şi în ţările vecine, se crede că poţi evita deochiul dacă te faci mai puţin plăcut vederii. Astfel că unele persoane îşi desenează un punct negru între ochi sau dungi în jurul ochilor.  

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter