Obiceiuri și superstiții de Sfântul Dimitrie

De Oana Savin, pe Ultimul update Miercuri, 25 septembrie 2019, 13:38
Sfântul Dimitrie este prăznuit în fiecare an pe data de 26 octombrie, sărbătoare ce este întâmpinată cu hramuri răsunătoare, pomene cu colaci și jocuri cu focuri vii.

Sfântul Dumitrie marchează și ultima dintre cele mai importante sărbători ale toamnei. După hramul Sfintei Parascheva, Sfântul Dumitru reprezintă ultima și cea mai însemnată sărbătoare a toamenei, care, conform superstițiilor, reprezintă începutul iernii.

Conform datinei, Sfântul Dimitrie este omologul Sfântului Gheorghe și de asemenea, este patronul păstorilor și garantul soroacelor.

Obiceiuri de Sfântul Dimitrie

Ziua Sfântului Dumitru este o zi a soroacelor pentru slujbe, se împarte mâncare. Femeile duc mâncare la biserică și dau de pomană celor trecuți în neființă.

În Dobrogea, băieții se întâlnesc la o casă, de unde pornesc apoi prin sat cântând din fluiere și cavale. Între ei se află un băiat îmbrăcat ca o cadână și astfel primește bani. Acest obicei se mai numește și „datina Saiegiilor”.

Tot în această zi se tunde coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos.

Conform tradiției, persoanele care sar peste flăcări vor fi sănătoase tot anul, ferite de necazuri și boli.

Femeile din mediul rural obișnuiesc să împartă covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate tuturor celor care sar peste foc.

În anumite zone, țăranii îl cinstesc pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir, ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul, folosit la Sfânta Împărtășanie.

Superstiții de Sfântul Dimitrie

Se spune că pe data de 26 octombrie, de Sfântul Dimitrie, căldura intră în pământ și iarna începe să-și arate colții, iar codrul își pierde frunzele.

O altă superstiție spune că cei care vor păzi cu sfințenie această sărbătoare vor fi feriți de boli sau lovituri.

Se zice din bătrâni că oamenii morți (în morminte) se fac muroni, vârcolaci, strigoni și, ieșind din pământ, îi urmăresc pe cei vii.

Dacă de Sfântul Dumitru vremea este aspră, va fi iarna blândă și dacă va fi vreme bună, toamna va fi lungă și frumoasă.

Dacă în noaptea Sfântului Dimitrie e lună plină și cerul e senin, iarna va fi bună, iar dacă e lună plină și cerul e acoperit de nori, dacă plouă sau ninge, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele.

Ciobanii pândesc unde dorm oile și, dacă dimineața se va scula întâi o oaie albă și va pleca în jos, iarna va fi grea; dacă se va scula o oaie neagră și va pleca în sus, iarna va fi ușoară.

În Bucovina, persoanele care vor semăna usturoiul după Sfântul Dumitru vor avea parte anul viitor doar de pagube.

Citește și: Înălțarea Sfintei Cruci: Tradiții și Obiceiuri. De ce se ține post pe 14 septembrie

Citește și: Schimbarea la Față a Domnului, tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci în această zi

Sursă foto: Libertatea

Vezi și ce alte sărbători sunt în calendar ortodox octombrie

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter