Statuile lui Iisus inspiră pacea şi credinţa

De Libertatea pentru femei, pe

Monumente-simbol ale credinţei creştine, statuile închinate lui Iisus Hristos sunt răspândite în întreaga lume. Mexicul deţine recordul, având opt statui uriaşe dedicate Mântuitorului, dar multe altele, de dimensiuni impresionante, pot fi văzute în Italia, Franţa, America de Sud sau în ţările asiatice.

Statuia lui Iisus din Rio de Janeiro

Cea mai cunoscută şi iubită reprezentare a lui Iisus este, poate, statuia Sa din Rio de Janeiro, de pe muntele Corcovado (Cocoaşa). La picioarele lui Hristos Mântuitorul din Brazilia vin, în fiecare an, peste două milioane de credincioşi, numărul lor sporind în preajma sărbătorilor de Paşte. Statuia, inaugurată în anul 1931, a fost recent inclusă pe lista celor şapte minuni ale lumii moderne şi a fost restaurată complet anul trecut. La realizarea ei, şi-a dat concursul şi sculptorul român Gheorghe Leonida, care a colaborat cu artistul francez Paul Landowski pentru a desena trăsăturile feţei. În soclu, se află o capelă în care pot încăpea 150 de oameni, iar înălţimea totală a statuii este de 38 m.

Iisus Regele, cu coroana aurită

Polonezii se mândresc cu cea mai nouă statuie a lui Iisus şi una dintre cele mai înalte din lume. Cu braţele larg deschise şi privirea blândă, Iisus Regele priveşte spre micul oraş Swiebodzin. Statuia, împodobită cu o coroană aurită de doi metri, se află la numai 50 km de frontiera cu Germania. Monumentul a fost ridicat în toamna anului 2010 şi măsoară 51 m înălţime, cu tot cu soclu. Preotul Zlywester Zawadzki, care a avut iniţiativa, speră ca statuia lui Iisus să devină loc de pelerinaj şi înfruntă cu mult curaj criticile celor care îl acuză de grandomanie. În momentul în care câţiva prelaţi ai bisericii polone au încercat să pună capăt proiectului, părintele Zawadzki a făcut infarct. Dar credinţa i-a dat putere să continue şi, azi, uriaşa statuie albă poate fi văzută de pe autostrada care leagă Varşovia de Berlin.

Hristos, Regele din Portugalia

Înălţată pe un piedestal de 82 m, statuia Mântuitorului din Almada a fost inaugurată în anul 1959. Statuia are 28 m, destul de mică în comparaţie cu soclul uriaş, compus din patru coloane. Ea a fost inspirată de celebra reprezentare a lui Iisus din Brazilia şi a fost dedicată păcii. Ideea construcţiei a fost făcută publică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cardinalii Portugaliei adunaţi la Fatima, în anul 1940, au declarat: „Dacă Portugalia este izbăvită de război, un monument dedicat Inimii Sacre a lui Iisus va fi ridicat cu faţa spre Lisabona, ca semn al lui Dumnezeu care, prin dragostea sa, stăpâneşte lumea întru credinţă”. Portugalia a fost ferită de confruntarea armată dintre statele Europei, iar promisiunea cardinalilor s-a împlinit.

Iisus frânt, din Mexic

Una dintre cele mai expresive şi tulburătoare statui închinate lui Iisus este, poate, cea din Aguascalientes. Cu capul plecat şi privirea stinsă, purtându-şi coroana de spini, Iisus pare învăluit de toată durerea lumii. Mâna stângă i-a fost smulsă, de parcă ar fi rămas undeva, pe o cruce imaginară. Piciorul drept, singurul pe care îl mai are, îi ridică trupul frânt spre ceruri. Statuia lui Iisus din Aguascalientes se ridică pe o insulă, în mijlocul barajului Calles. Ea aduce aminte de suferinţa locuitorilor din San Jose de Gracia, al căror oraş a fost inundat de ploile torenţiale şi distrus aproape în întregime. Statuia Mântuitorului are 25 m înălţime şi a fost inaugurată în anul 2006.

Hristos de pe muntele Cubilete

Tot în Mexic, una dintre cele opt statui închinate lui Iisus atrage atenţia prin frumuseţea şi simplitatea geometrică a liniilor. Ridicată pe muntele Cubilete, ea marchează, din punct de vedere geografic, centrul Mexicului. Pe de altă parte, celebra statuie este unul dintre cele mai importante centre religioase ale ţării. Iniţial, în vârful muntelui se afla o statuie a lui Iisus de dimensiuni mai mici, distrusă de o bombă în timpul revoluţiei. Ulterior, a fost ridicată statuia din prezent, încadrată de doi îngeri care îi oferă Mântuitorului coroana de spini şi coroana regală. Statuia se sprijină pe o sferă uriaşă din beton care înfăţişează universul, iar aceasta este susţinută de opt piloni care reprezintă cele opt provincii ale statului mexican. Statuia a fost inaugurată în anul 1944, în apropierea oraşului Guanajuato.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter