Scurt istoric: 8 martie, Ziua Internaţională a Femeii

De Revista JOY, pe

Pe 8 martie, în fiecare an, aniversăm Ziua Internaţională a Femeii, o sărbătoare ale cărei origini sunt destul de controversate, în funcţie de ţară. Dacă în Occident este văzută ca o celebrare a luptei femeilor pentru drepturile lor, în fostele ţări comuniste este adesea percepută ca o moştenire a acelei perioade.
De asemenea, multi considera ca astazi este Ziua Mamei. De fapt, aceasta se sarbatoreste pe mapamond in a doua duminica a lunii mai, iar la noi, incepand din 2010, Ziua Mamei a fost declarata sarbatoare publica si este in prima duminica a lunii mai. Sa ne intoarcem la 8 martie si sa vedem cateva date legate de aceasta sarbatoare a femeilor de pretutindeni.

1857 – Pe 8 martie, la New York, muncitoarele de la fabricile de textile au iesit in strada pentru a protesta impotriva conditiilor inumane de munca si a salariilor extrem de mici. Femeile au fost imprastiate in mod brutal de politie.

1908 – 15.000 de femei au participat la o manifestatie in New York, cerand program de lucru redus, salarii mai bune si drept de vot.

1909 – Partidul Socialist din America a stabilit Ziua Internationala a Femeii pe 28 februarie.
Vezi mai multe pe e-joy.ro!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter