Ce sărbători am împrumutat de la alte popoare

De Nicoleta Galeteanu, pe

Când vine vorba de sărbători, fie că sunt ele americane, irlandeze, păgâne sau mistice, ar fi şi absurd ca tocmai noi să ne sustragem nebuniei generale ce cuprinde toată lumea.

Şi până la urmă, de ce să privim la paradele lor când putem şi noi să ne distrăm de Halloween, să gustăm o bere irlandeză şi-o plăcintă cu stafide de Sf. Patrick, sau să celebrăm dragostea de două ori pe an?

Pentru cei mai agnostici, care condamnă mimetismul fanatic tipic românesc şi slăbiciunea plagiatului sau snobismul incurabil, şi poate că or mai fi, e necesar de amintit că obiceiul preluării tradiţiilor nu a fost inventat aici. Majoritatea sărbătorilor universale dăinuie tocmai de pe urma „migraţiei” de obiceiuri, care, în cazul ăsta, nu este vreo formă de plagiat.

Poate că, ce este drept, ca să te alături unui „grup vesel” trebuie să ai şi un pretext, o motivaţie instantanee cel puţin, ori, în cazul Zilei Recunoştinţei aici se pare că nu prea am găsit.

Saint Valentine’s Day versus Dragobete

Sărbătorim în schimb, cu mare gratitudine, Saint Valentine’s Day, care este de altfel o sărbătoare cu origini latine, Valentin, spune una din legende, fiind un preot roman martirizat în timpul persecuţiei împăratului Claudius.

Avem şi noi Dragobetele nostru, care, spre deosebire de echivalentul său de import vestic, are origini tracice şi, deşi este una dintre cele mai vechi sărbători româneşti, mai sunt îndrăgostiţi care nu ştiu că ziua lui este pe 24 februarie.

Însă ce mai contează când dragostea pluteşte încă de pe 14 februarie pe bulevardele pline ochi de inimioare de pluş? În fond, ce ne deranjează, dacă nu aglomeraţia de pe trotuare?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter