Salman Rushdie – „Datorez totul originii mele indiene”

De Nicoleta Galeteanu, pe

Ajuns pentru prima dată în România, celebrul scriitor al controversatelor „Versete satanice”, Salman Rushdie, a dezvăluit cititorilor români câteva dintre secretele care i-au consacrat…

… succesul cărţilor sale în întreaga lume.

Scriitorul a mărturisit că India rămâne pentru opera sa o sursă fascinantă de inspiraţie şi un mediu literar marcat de fantastic şi imaginar, deşi mult-discutatul roman a fost intrezis pentru un timp şi în ţara de origine.

„India este o fântână de poveşti care nu seacă niciodată şi mă întorc mereu acolo să mai beau puţin din ea”, a spus scriitorul.

Polemicile legate de posibilele conotaţii blasfematorii regăsite în „Versetele satanice” nu i-au contestat talentul şi meritele pentru pasiunea sa, astfel că romanul i-a adus lui Rushdie premiul Whitbread, o nominalizare la premiul Booker,  însa şi o condamnare la moarte a cărei ameninţare încă mai stăruie asupra scriitorului.

Subiectul tratat în carte a devenit mai controversat, a mărturisit Rushdie, dar, „ca scriitor, eşti obligat să priveşti toate aspectele acestui fenomen”, a explicat el.

Întrebat despre mesajul pe care îl transmite romanul, dar şi despre interpretările diferite care se nasc din complexitatea acestuia, scriitorul a explicat că romanul vorbeşte despre legăturile care se creeaza între popoare şi modul în care acestea comunică, precizând că este o datorie de scriior să vorbească despre relaţia dintre Orient şi Occident.

„Nu mai trăim în cutii separate. Dacă ai trăit în doua-trei sertăraşe de acest gen, poţi să spui mai multe poveşti”, a spus Rushdie, ţinând să menţioneze că există în multe ţări atacuri la adresa libertăţii de exprimare.

„Versetele satanice” nu este însă singurul roman care incită publicul să descifreze mesajele sale codificate. „Ruşinea”, un roman scris în 1983, se bucură de acelaşi interes din partea cititorilor, a spus Rushdie, ţinând să aprecieze inteligenţa poporului roman.

O altă temă pe care scriitorul o dezbate profund în cărţile sale este problema migraţiei popoarelor, fenomen pe care îl defineşte ca fiind mai degrabă o forţă creativă decât una distructivă.

„Eu sunt un rezultat al migraţiei, deci am prejudecăţi pozitive în favoare migrantului, îl văd ca pe o figură centrală a lumii contemporane. Migraţia recentă a îmbogăţit societatea contemporană”, mai spune Rushdie.

Deşi este atras de Transilvania, pe care urmează să o viziteze cu această ocazie, scriitorul a contestat orice legatură între personajele din „Seducătoarea din Florenţa” şi Dracula sau Vlad Ţepeş, chiar dacă „vampirii ar fi de preferat masacrelor din roman”, a completat acesta amuzat.

„Nu mă interesează literatura escapistă. Vreau să scriu cărţi care să intereseze cititorii. Încerc să găsesc o semnificaţie în lumea aceasta”, şi-a prezentat Rushdie „crezul” de scriitor, citând din Milan Kundera, un alt scriitor preferat: „Lupta omului împotriva puterii este lupta memoriei împotriva uitării”.

Foto: Mediafax

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter