Recorduri în istoria Campionatului Mondial de Fotbal

De Nicoleta Galeteanu, pe

Pentru prima dată pe pământ african, istoria Campionatului Mondial (CM) de Fotbal 2010 din Africa de Sud va fi marcată, în acest an, cu balonul Jabulani şi în zgomotul vuvuzelelor.
Simbolul microbiştilor africani, trompetele nu sunt chiar pe gustul jucătorilor, care s-au plâns că zgomotul vuvuzelelor îi deconcentrează în timpul meciului. Aşa că instrumentele gălăgioase ale fanilor au fost „luate la ochi” de către organzatori care se gândesc să le interzică.

Pe de altă parte, fotbaliştii au ocazia să îşi dispute Cupa Mondială cu „cea mai rotundă minge” din istorie, „Jabulani” fiind confecţionată special pentru acest spectacol fotbalistic.

Iată câteva lucruri intersante din istoria Campionatului Mondial de Fotbal, din 1930 şi până în prezent.

1. În 1930, meciurile CM găzduite în Uruguay s-au jucat într-un singur oraş – Montevideo.

2. Brazilianul Pele este singurul jucător din lume care a câştigat Cupa Mondială de trei ori: în 1958, 1962 şi 1970.

3. La turneul final din 1994, desfăşurat în Statele Unite, fotbalistul rus Oleg Salenko a reuşit o performanţă impresonantă de 5 goluri împotriva echipei Republicii Camerun, meci încheiat cu 6 la 1.

4. În 1966, în timpul Campionatului Mondial din Anglia, Cupa Mondiale a fost furată. După şapte zile, trofeul a fost găsit înfăşurat în ziare în nişte tufişuri din sudul Londrei, de un căţel pe nume Pickles.

5. Cel mai mare scor înregistrat vreodată la Cupa Mondială a fost în 1954 în meciul dintre Austria şi Elveţia. Cele două echipele au lovit plasa de 12 ori, încheind meciul cu scorul de 7 – 5 în favoarea Austriei.

6. Şi Ronaldo deţine un record absolut la CM. Fotbalistul a înscris nu mai puţin de 15 goluri în meciurile din 1998, 2002 şi 2006.

7. Cele mai multe cartonaşe galbene la Cupa Mondială au fost ridicate de către arbitrul rus Valentin Ivanov, în timpul meciului dintre Portugalia şi Olanda, disputat în Germania acum patru ani.  

8. Cunoscut drept o legendă a fotbalului brazilian, Pele este şi cel mai tânăr jucător care a participat la CM. Acesta avea 17 ani la turneul final din 1958, găzduit de Suedia.

9. Lucien Laurent este fotbalistul care a înscris primul gol la Campionatul Mondial, în minutul 19, în meciul împotriva Mexicului, desfăşurat în 1930.

10. Un meci complet imprevizibil, ce i-a ţinut cu sufletul la gură pe pariori, partida de fotbal dintre Coreea de Nord şi Portugalia din anul 1966 s-a jucat în „runde”.

11. Dacă în primele 22 de minute coreenii se mândreau deja cu trei goluri înscrise, în pătrimile de finală, portughezii au învins cu 5-3, după o revenire spectaculoasă.

12. Ultimul turneu final, din 2006, a rezervat la rândul lui momente spectaculoase spectatorilor. Nu mai puţin de 24 de pase consecutive au efectuat jucătorii argentinieni înainte de a da lovitura în poarta portarului din Muntenegru.

13. Fotbalistul german Lothar Matthaus este singurul jucător care a participat la 25 de meciuri în cadrul CM.

14. În 2001, CM a înregistrat un alt record impresionant. Echipa Australiei a învins atunci Samoa de Est cu 31 la 0, cea mai mare marjă de scor înregistrată vreodată în Cupa Mondială.

15. Anul trecut Irlanda a solicitat forului mondial, FIFA, sa îi permită participarea la ediţia actuală a Cupei Mondiale, pentru că celebrul henţ al jucătorului Thierry Henry a ajutat Franţa să să se califice în competiţie în detrimnetrul lor. Solicitarea a fost refuzată.

16. Argentinianul Luis Monti este singurul fotbalist care a reprezentat două ţări în finala CM. În anul 1934, acesta a reprezentat Italia, după ce în urmă cu patru ani acesta jucase pentru ţara sa.

17. Mexic a fost prima ţară care a găzduit pentru a doua oară finala Cupei Mondiale în 1986.

18. Meciul din Germania şi Italia jucat în semifinala CM din 1970 este considerat cel mai impresionant meci din toate timpurile. Atunci, fotbalistul german Karl-Heinz Schnellinger a „îndreptat” scorul în minutul 90, egalând cu 1-1. În prelungiri, golurile au început să „curgă”, Italia câştigând totuşi cu 4 la 3.

19. Brazilia şi Germania sunt singurele ţări care au participat la un număr record de 92 de meciuri pentru Cupa Mondială.

20. Campionatul Mondial din 1994 rămâne cel mai urmărit turneu final din istorie, când un număr record de mai mult de 3, 5 milioane de fani au asistat la cele 52 de meciuri de fotbal desfăşurate în S.U.A.

21. În 1995, Departamantul de Inginerie al Universităţii Oxford a contestat controversatul gol al englezului Geoff Hurst din meciul cu Germania de Vest, disputat la CM din 66. Acesta a reuşit a demonstrat că balonul nu trecuse în întregime de linia de marcare a porţii.

22. În 1982 microbiştii din toată lumea au asistat la unul dintre cele mai palpitante meciuri, când jucătorul Germaniei, Karl-Heinz Rummenigge, a reuşit să schimbe complet soarta Franţei, adversara sa din semifinală. În minutul 97, acesta a înscris două goluri, dintre care unul din penalty, ridicând germanii din tribună, care asitaseră până atunci la o evoluţie dramatică a echipei naţionale.

23. Sârbul Bora Milutinovic este singurul antrenor din istoria CM care a antrenat cinci echipe diferite pentru finala din 1998, inclusiv Nigeria.

24. Singurul jucător în viaţă dintre cei care au jucat Cupa Mondială din 1930 este fotbalistul argentinian, Francisco Varallo, în vârstă de 100 de ani.

25. Anul 1982 a fost cu noroc pentru italianul Paolo Rossi, care a reuşit în Spania şase goluri remarcabile, aducând Italiei cel de-al treilea titlu.

26. În 1990, S.U.A se calificat la Cupa Mondială pentru prima dată după 40 de ani.

27. Argentina în schimb a stabilit un record nedorit în ’90, devenind prima echipa care nu a reuşit să marcheze într-o finală şi a fost totodată singura echipă care a terminat ultimul act cu doi jucători eliminaţi.

28. La rândul ei, Scoţia a reuşit să se califice la Cupa Mondială după opt ocazii. Pentru a se califica în primul tur, aceştia au eşuat de opt ori.

29. Spania este singura ţară cu 49 de jocuri disputate la Cupa Mondială care nu a câştigat niciodată trofeul.

30. Cel mai rapid gol îi aparţine lui Ebbe Sand din Danemarca. Acesta a lovit poarta echipei nigeriene în primele 16 secunde de la începerea meciului, terminând meciul cu scorul de 4 la 1. 

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter