Povestea Sandei Marin: care este numele ei adevărat și cum a devenit o legendă a gastronomiei

De Simona Josan, pe
În casa fiecărei gospodine care se respectă este imposibil să nu găsim cartea de bucate semnată de Sanda Marin, un ghid în tainele gastronomiei românești și nu numai, la care femeile apelează cu încredere. Cine a fost, în realitate, Sanda Marin, și cum a devenit legenda din căminele româncelor?

Și-a modificat numele de pe coperta cărții

Cecilia Simionescu-Zapan, personalitatea din spatele celebrului pseudonim, s-a născut într-o familie de intelectuali din Iași.

Tatăl ei a fost reputatul cărturar Ion Simionescu, cunoscut pentru lucrări în paleontologie și geografie, și care, la nici 30 de ani, devenea deja profesor universitar. La rîndul lui a avut grjiă ca și fiica lui, Cecilia să primească o educație aleasă: a învățat franceza, vorbea fluent germana și engleza, a studiat pianul la Paris. De altfel, a continuat studiul acestui instrument și în țară, cu Florica Musicescu, nimeni alta decât profeoara lui muzicianului Dinu Lipatti.  A fost crescută printre spirite luminate și a deprins secretele unui trai elevat, descoperindu-și totodată pasiunea pentru gastronomie. De la mama, bunica și prietenele acestora, a învățat numeroase rețețe.

Era o femeie emancipată

Cecilia se transforma într-o domnișoară rebelă pentru perioada interbelică: fusese educată la un pension din Dresda specializat în gospodărie, însă nu era nici pe departe o casnică banală. Ducea o viață modernă, călătorea, avea automobil personal și era bine văzută în înalta societate a Iașiului. După ce s-a căsătorit cu doctorul în chimie Mihai Zapan, Cecilia obișnuia să gătească pentru prietenii ei și ai soțului ei, care le treceau pragul. Îi încânta cu preparate celebre sau chiar cu creații personale. Însă simțea că îi lipsește ceva. Simțea nevoia unui ghid gastronomic și, nemulțumită de cărțile din anii 30, Cecilia s-a gândit să scrie ea propria carte de bucate, în care a inclus 10.000 de rețete din bucătăria românească, dar și inspirate din alte culturi. Nesigură de succesul cărții, a ales să o semneze cu un pseudonim: Sanda Marin.

S-a crezut că este bărbat

Cartea de bucate a Sandei Marin

Prima ediție a apărut în 1936, la editura Cartea Românească, iar prefața lucrării a fost semnată de scriitorul Păstorel Teodoreanu, fratele lui Ionel Teodoreanu. După al doilea război mondial cartea a fost republicată într-o ediție mai scurtă, iar în perioada comunistă a suferit o nouă revizuire, cenzura regimului înlăturând rețetele considerate extravagante, cum ar fi salata de icre negre, chateaubriand-ul, consommé-ul, sosul bechamel. Sosul Hollandaise a fost redenumit: sos de unt. Tot în perioada dictaturii lui Ceaușescu, pentru că succesul la un asemenea nivel al unei femei era greu acceptat în societate s-a născut legenda că, Sanda Marin este, de fapt, un bărbat.

Lucrarea Sandei Marin s-a bucurat de succes și pe plan internațional, fiind tradusă în engleză, germană, franceză. Cartea româncei a ajuns și în America sub titlul ”Traditional Rumanian Cooking” și conține 1.296 rețete.

Sanda Marin a murit în 1961, la vârsta de 61 de ani, la București.

Am crescut sub semnul cărții Sandei Marin. În copilărie, credeam că e un singur cuvânt, „sandamarinul”, care denumește o ustensilă cu care poți găti orice. Mai târziu, când am aflat că este vorba despre o carte scrisă de o doamnă, am răsfoit-o cu voluptate și trebuie să recunosc cinstit că mi-a stârnit apetitul pentru problema feminismului”, își amintește criticul Andrei Pleșu.

Sursa: Wikipedia, Foto: Antena 1

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter