Tradiţii populare de Rusalii

De Nicoleta Galeteanu, pe Ultimul update Vineri, 21 mai 2021, 14:07

Învăluită în mister şi tradiţii magice, Duminica Rusaliilor este o sărbătoare la fel de importantă ca Paştele, celebrată chiar şi opt zile de credincioşi, în unele locuri din ţară.
Prăznuită la 50 de zile de la Paşte, Rusaliile comemorează Coborârea Sfântului Spirit (Duh) asupra ucenicilor lui Iisus Hristos şi marchează totodată întemeierea Bisericii creştine. Conform tradiţiei creştine, în această zi, Duhul Sfânt aduce apostolilor darurile pentru propovăduirea învăţăturilor lui Iisus, care vor dărui mai departe lumii „Graţia Divină”.

Pe lângă însemnătatea religioasă pe care o are, „Duminica Cincizecimii”, cum mai este numită, aduce cu sine o fascinantă şi magică sărbătoarea populară, odată cu solstiţiului de vară.

Moşii de Vară, Ielele sau Jocul Căluşarilor sunt unele dintre cele mai frumoase datini cu care vine acestă sărbătoare, încărcată de o abundenţă de practici religioase, tradiţii şi obiceiuri.

Moşii de Vară

În ajun de Rusalii se sărbătoresc Moşii de vară sau de Rusalii, o sărbătoare populară dedicată morţilor.

Din bătrâni se crede că sufletele morţilor, ce bântuie libere din Joia Mare, după ce părăsesc mormintele, se întorc în această zi în lumea lor.

Dar, pentru ca sufletele lor să nu se rătăcească, oamenii recurg la rituri de „îmbunare” a spiritelor morţilor, prin împodobirea caselor şi a mormintelor cu ramuri de tei, iar femeile împart pomeni bogate şi vase.

De ziua Moşilor de Vară, femeile împart oale cu apă, pentru ca cei morţi să aibă cu ce bea apă pe lumea cealaltă. În Moldova, vasele se împodobesc cu flori şi cireşe, astfel că Moşii de Vară mai sunt cunoscuţi şi ca Moşii Cireşelor.

Unele tradiţii spun că Moşii erau nouă uncheşi bătrâni care făceau minuni şi fapte bune, iar superstiţiile spun că în această zi nu se mătura şi nu se aruncă gunoiul, pentru că va ajunge la morţi.

Rusaliile sau Ielele

Nu doar treburile gospodăreşti în această zi sunt considerate păcate, dar şi nerespectarea zilelor de Rusalii atrage după sine primejdii.

Tradiţia spune ca cei care păcătuiesc şi nu respectă cum se cuvine sărbătoarea Rusaliilor sunt pedepsiţi de iele, care au puterea să ia minţile oamenilor şi să îi îmbolnăvească.

De frica nimfelor, oamenii din popor au inventat şi leacuri pentru nenorocirile pe care la abat acestea asupra lor. Astfel, în acest zile, bătrănii îşi pun pelin uscat sub pernă şi duc la biserica crengi de tei şi frunze de nuc. Dupa ce sunt sfinţite, acestea se pun la streaşina casei ori la icoane. Se spune ca frunzele si florile de tei sfinţite în ziua de Rusalii vindecă surzenia.

De asemenea, nu este indicat sa dormi în noaptea de Rusalii afară şi nici să mergi la fântână.

Jocul Căluşarilor

Dar puterile supranaturale ale nimfelor nu sunt uşor de contracarat. Cei atinşi de magia dansului frenetic al zânelor malefice se spune că sunt „luaţi din căluş”, aşa că oamenii din popor au încercat să le alunge la rândul lor prin metode magice.

Una dintre acestea este Dansul Căluşarilor, o frăţie magică ce reuneşte puterea miraculoasă a tinerilor de la sate. Prin acest dans, oamenii din popor luptau împotriva forţelor malefice şi reuşeau să trateze starea hipnotică pe care o aduceau ielele.

Jocul lor este unul dintre cele mai vechi şi mai frumoase obiceiuri de dans ritualic, despre care se spune că are funcţii magice.

Legende şi mituri româneşti

Cunoscute ca fiicele lui Rusalim Împărat, Fetele Codrilor sau Ielele Nopţilor Magice, mitologia românească vobeşte despre Rusalii ca despre nişte făpturi fabuloase, înzestrate cu puteri magice de seducţie, ce sălaşuiesc în văzduh, în păduri şi pe malul apelor.

Pe timpul nopţii, în lumina lunii, Rusaliile se scaldă goale în izvoare. Ele dansează în cerc, cu parul despletit, clopoţei la glezne şi voaluri subţiri, într-o horă ameţitoare.

Dansul lor este magic şi tainic pentru muritori, aşa că nimfele se răzbună doar pe cei care le privesc dansând, luându-le minţile. In vremuri străvechi, drumeţii care umblau singuri noaptea purtau la brâu usturoi, frunze de tei sau nuc şi fire de busuioc pentru a îndepărta puterea misterioasă a ielelor .

Se mai spune că nu este bine ca Noapte de Rusalii să te prindă la rascruci de drumuri, nici la marginea pădurii sau pe malul întunecat al apelor, altfel vei fi prins de magia nopţii de Rusalii.

Foto: Mediafax

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter