Ouă vopsite natural. Cinci legume care te ajută să încondeiezi ouăle de Paște

De Amelia Matei, pe
Toți mai mulți oameni caută alternative naturale pentru vopsitul ouălor de Paște. Poți obține ouă roșii dacă le fierbi în zeamă de coajă de ceapă roșie, dar există și alte legume cu ajutorul cărora poți obține ouă vopsite natural.

Citește și – Tradiții în Postul Paștelui 2017

În plus, vopsirea ouălor de Paște cu legume poate fi o activitate amuzantă și creativă în același timp. Florile presărate sau frunzele pot folosi la decorarea ouălor.

5 legume pe care le poți folosi dacă vrei ouă vopsite natural, de Paște

  1. Ouă vopsite natural cu foi de ceapă roșie – Cojile de ceapă roșie, pe cât sunt de fragile, pe atât sunt de eficiente în obținerea ouălor roșii. Ouăle se fierb împreună cu vopseaua, dar acest lucru nu este neapărat necesar. Ai nevoie de cojile de la 6-8 cepe cu 4 căni de apă, fierte timp de 30 de minute.
  2. Ouă vopsite natural cu spanac – Spanacul nu va fi eficient dacă va fi folosit proaspăt. În locul verdelui așteptat, este foarte posibil să obții un gri spălăcit. Însă zeama de la spanacul fiert va colora ouăle într-un verde crud deosebit.
  3. Ouă vopsite natural cu sfeclă roșie – Lasă ouăle în zeama de sfeclă peste noapte. Atenție însă! Fierbe bine ouăle înainte de a le scufunda în sucul de sfeclă, pentru că acesta va pătrunde coaja și este posibil să coloreze oul și la interior.
  4. Ouă vopsite natural cu varză roșie – Deși culoarea vopselei în sine este purpurie, varza roșie va colora ouăle de Paște în albastru. Această vopsea naturală are nevoie de mai mult timp pentru a da culoare oului. Pentru un albastru închis, lasă ouăle în zeama de la varza fiartă peste noapte. Pentru a obține această vopsea naturală, ai nevoie de o varză roșie, patru căni de apă, care se fierb timp de 30 de minute.
  5. Ouă vopsite natural cu afine – Aceasta este cea mai simplă metodă de vopsire naturală pentru obținerea unor ouă într-o nuanță intensă de mov. Se lasă la fiert, timp de 30 de minute o jumătate de pungă de afine congelate cu patru căni de apă, apoi se introduc ouăle.

Când se vopsesc ouăle de Paște

Conform tradiției, ouăle se vopsesc în Joia Mare. Legenda spune că, atunci când Iisus era răstignit pe cruce, mama Sa a plecat spre Pilat cu un coș în mână, cu gândul că astfel ar putea să îl înduplece pe acesta să îi ierte Fiul. Însă în drum l-a văzut pe Iisus răstignit și a așezat coșul de ouă lângă cruce, iar acestea s-au înroșit de la sângele care picura în rănile lui Iisus.

Cum se vopsesc ouăle de Paște

Există o serie de trucuri care te ajută să vopsești ouăle de Paște cu succes în fiecare an:

În primul rând, cumpără ouă proaspete. Pentru a verifica acest lucru este bine să le scufunzi în apă – cele vechi se vor ridica la suprafață, în timp ce ouăle proaspete vor cădea la fund.

După ce ai verificat prospețimea ouălor, lasă-le în frigider timp de două – trei zile, înainte de fierbere, pentru a putea curăța mai ușor coaja.

Pentru a nu se sparge în timpul fierberii, este bine să scoți ouăle din frigider cu o seară înainte. Indicat este ca acestea să stea la temperature camerei minimum patru ore.

Ouăle se spală cu apă și detergent, iar apoi se clătesc cu o soluție din apă și oțet în cantități egale, pentru a se prinde cât mai bine culoarea.

Într-o oală mare, dar puțin adâncă, se pun ouăle la fiert într-un singur strat, în apă rece. Fierbe-le timp de 12-15 minute pentru a fi tari.

Citește și – Cum va fi vremea de Paște și 1 Mai 2017

Foto – Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter