Tradiții și superstiții de Înălţarea Domnului. E ultima zi din an în care poți face ouă roșii și pască

De Nicoleta Galeteanu, pe Ultimul update Marți, 16 mai 2017, 12:27
Joi, pe 25 mai, credincioșii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului, cunoscută și ca Ziua Eroilor. În credința populară, tot în ziua Înălțării se sărbătorește și ”Paştele Cailor”. Iată o serie de tradiții și superstiții de Înălţarea Domnului, de care este bine ții cont.

În fiecare an, la 40 de zile de la Paște, Biserica Ortodoxă sărbătorește praznicul Înălțării Domnului, iar ziua este încărcată de tradiții și superstiții, dar nu la fel de multe ca de Paște. În aceeași zi cu Înălțarea Domnului se sărbătorește și Ziua Eroilor, ca sărbătoare națională bisericească. Astfel, în toate bisericile, mănăstirile și catedralele ortodoxe din țara și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului, potrivit crestinortodox.ro.

Cunoscută și ca ”Paștele caillor”, Înălţarea Domnului are loc la 40 de zile de la Sărbătorile de Paşte și se spune că numai în această zi se sătură şi caii o dată pe an, însă doar un ceas, aşa cum au fost blestemaţi de Maica Domnului.

Iată ce tradiții și superstiții de Înălţarea Domnului trebuie să respecți

Este ultima zi din an în care se vopsesc şi se împart ouă roşii sau se coace pască.

Pască fără aluat după rețeta lui Teo Trandafir

Pască cu brânză și smântână

Pască cu ciocolată

Dintre obiceiurile populare de Înălțarea Domnului, cea mai cunoscută este legarea frunzelor de nuc peste brâu, despre care oamenii din popor spun că este benefică, căci însuşi Mântuitorul le purta în momentul Înălţării la cer.

În această zi se vopsesc din nou ouă roşii, se pregătesc bucate întocmai ca de Paşte şi se împart oamenilor săraci în numele celor decedaţi. Se fac aşadar pomeni şi se împarte mai ales pâine caldă, brânză, ceapă verde şi lapte proaspăt, iar la ţară femeile dau şi un buchet de mături de pe câmp.

Tot acum, credincioşii pot asista la sluja de Înălţare, la fel de frumoasă precum cea prăznuită de Paşte.

În anumite zone se sărbătoresc Moşii de Ispas, casele şi mormintele sunt împodobite cu crengi de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leuştean. Tot acum, flăcăii şi fetele de măritat se duc în pădure pentru a culege frunze de alun, pe care le folosesc pentru noroc în dragoste.

Se spune că oamenii care mor în preajma Înălțării Domnului ajung în Rai

Tradiții și superstiții de Înălţarea Domnului

Tradiții și superstiții de Înălţarea Domnului

Foto: crestinortodox.ro

Din seria superstiţiilor de Înălțare, bătrânii cred şi astăzi că oamenii care mor în preajma acestei sărbători ajung în Rai. Iar o alta spune că pentru o recoltă bogată, semănătorile trebuie făcute până de Înălţare.

De asemenea, unele prejudecăţi există şi astăzi printre oamenii din popor. Femeile nu împrumută sare şi nu dau foc din casă, pentru că altfel tot anul casa va vui, iar vacile nu vor mai avea smântână.

Cum să vopsești ouă natural, doar cu legume

Oua vospite natural pentru Înălțarea Domnului

Oua vospite natural pentru Inaltarea Domnuluui

Dacă de Paște ouăle se vopsesc în Joia mare sau în Sâmbăta mare, de Înălțare nu este o zi fixă pentru acest obicei. Se spune doar că ziua Înălțării Domnului este ultima din an în care mai poți vopsi ouă și coace pască. Toți mai mulți oameni caută alternative naturale pentru vopsitul ouălor de Paște. Poți obține ouă roșii dacă le fierbi în zeamă de coajă de ceapă roșie, dar există și alte legume cu ajutorul cărora poți obține ouă vopsite natural. În plus, vopsirea ouălor de Paște cu legume poate fi o activitate amuzantă și creativă în același timp. Florile presărate sau frunzele pot folosi la decorarea ouălor. Poți vopsi ouăle cu ceapă roșie, spanac, sfeclă roșie, varză roșie sau afine. Vezi AICI rețetele și cum trebuie să procedezi.

Semnificația sărbătorii de Înălțare

Evanghelistul Luca spune că Hristos i-a luat pe ucenicii Săi, i-a dus spre Betania și acolo Și-a ridicat mâinile, i-a binecuvântat și pe când îi binecuvânta, S-a depărtat de ei și S-a înălțat la cer (Luca 24,50-51). În Evanghelia lui Marcu, în versetul 19 din capitolul 16, se spune că Iisus Hristos S-a înălțat la cer și a șezut de-a dreapta Tatălui.

Legat de ”Paște cailor”, o legendă străveche povesteşte că la naşterea lui Iisus, caii din iesle au supărat-o pe Fecioara Maria, aceasta blestemându-i să nu se sature decât la Înălţare, şi nu de Paşte.

Ziua Înălţării Domnului mai este cunoscută şi ca ”Ziua de Ispas”. Ispas este personajul mitic despre care se spune că ar fi asistat la Înălţarea Domnului şi la ridicarea sufletelor morţilor la Domnul.
Deloc întâmplător, această sărbătoare are loc la exact 40 de zile de la Paşte, sărbătorindu-se în fiecare an într-o zi de joi. Cu multiple semnificaţii religioase, cifra 4 este des întâlnită: ea reprezintă cele 4 Evanghelii, 4 colţuri ale lumii, 4 anotimpuri şi 4 faze ale lunii.

De asemenea, în această zi creştinii ortodocşi se salută cu “Hristos s-a înălţat! – Adevărat s-a înălţat!” și spun aceste vorbe și atunci când ciocnesc ouă roșii și aceasta făcând parte din tradițiile și superstițiile de Înălțarea Domnului.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter