3 mituri despre Paşte deconspirate de ştiinţă

De Adina Radu, pe Ultimul update Vineri, 06 aprilie 2018, 13:38

Deşi Biblia ne îndeamnă să credem şi să nu cercetăm, oamenii de ştiinţă nu s-au putut abţine, iar unele din descoperirile lor contrazic faptele din Biblie.
A putut Iisus să-şi ducă singur crucea pana pe dealul Golgota? A înviat El cu adevărat? Sunt numai câteva din întrebările la care ar vrea să răspundă istoricii, iar până acum răspunsurile lor nu prea sunt pe placul credincioşilor.

Oamenii de ştiinţă sunt convinşi că Iisus a existat cu adevărat, dar nu cred că el a făcut minuni şi nici că a înviat – mare parte din Biblie este formată din legende.

Iisus nu-şi putea duce crucea

Aflăm încă din clasele primare că Iisus şi-a dus singur – sau cu ajutorul unui bărbat – crucea până pe Golgota şi toate filmele despre viaţa Mântuitorului folosesc această imagine impresionantă. Ba chiar expresia „a-şi duce crucea” a intrat în limbajul nostru curent.

De fapt, experimentele arată că lucrurile n-au stat chiar aşa. Într-adevăr, crucificarea era adesea folosită de romani ca pedeapsă, încă din secolul VI î. Chr., însă condamnaţii nu îşi puteau duce singuri crucea făcută din trunchiuri de copac, care cântărea aproape 150 de kilograme.

În cadrul unui experiment s-a construit o cruce asemănătoare cu cele folosite de romani pentru tortură, iar un bărbat puternic a încercat s-o poarte pe umeri. Aşa cum era de aşteptat, el nici nu a reuşit s-o urnească din loc.

Iisus a înviat cu adevărat?

Învierea lui Iisus este unul din pilonii creştinismului, dar a fost reală? Conform istoricilor, această înviere nu a fost decât o legendă răspândită de apropiaţii lui Iisus pentru a convinge lumea că el era cu adevărat fiul lui Dumnezeu.

Această teorie aproape că a fost dovedită în momentul când s-a descoperit mormântul lui Iisus, cu osemintele lui

înăuntru. Mormântul, aflat la câţiva kilometri de oraşul vechi al Ierusalimului, conţinea 10 recipiente cu oseminte inscripţionate cu numele decedatului. Conform traducerilor, în mormântul comun se aflau, printre alţii, „Maria”, „Iosif” şi „Iisus, fiul lui Iosif”. Deşi recunosc că aceste nume erau frecvent folosite pe vremea lui Iisus, istoricii sunt aproape siguri că oasele găsite îi aparţin chiar Lui.

Iuda a fost singurul care l-a înţeles pe Iisus

Un document ce conţine Evanghelia după Iuda susţine că cel pe care creştinismul îl consideră un trădător, a fost de fapt singurul care l-a înţeles pe Iisus singurul care şi-a dat seama că el trebuie să se jertfească.

Se vorbeşte despre o înţelegere între Iisus şi Iuda, conform căreia cel din urmă trebuia să-l vândă soldaţilor romani.

Evanghelia după Iuda este una din multele evanghelii pe care Biserica nu le recunoaşte.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter