La soare în toiul iernii. Cum te distrezi la Eilat

De Laura Davidescu, pe Ultimul update Marți, 28 iunie 2022, 15:46
Eilat este o stațiune din Israel, aflată la malul Mării Roșii, un mic paradis exotic în inima deșertului, mai accesibil din România decât te-ai aștepta. În mai puțin de trei ore cu avionul de la București, uiți de frig și de iarnă. Așa că, dacă încă nu ți-ai rezervat nimic de sărbători, poate e cazul să arunci un ochi pe ofertele de vacanță în Israel.

Poate că plajele din Eilat nu pot rivaliza cu cele din Thailanda sau din Cuba, dar soarele este la fel de strălucitor și de fierbinte în punctul sudic al Israelului, la granița cu Iordania și cu Egiptul. Iar exotismul există și el din plin: de la peisajele deșertice, care te fac să te simți ca pe o planetă extraterestră, la mixul incredibil de cultură, gastronomie, istorie și geologie. Lunile de toamnă și de primăvară sunt cele mai plăcute în acest colțișor de lume – temperatura oscilând între 15 și 28 de grade, de aceea sunt și cele mai căutate perioade de călătorie în Israel. Ce poate fi mai plăcut decât să aștepți anul nou (sau poate să sărbătorești Ziua Îndrăgostiților) pe un șezlong, cu un cocktail alături, la umbra unui palmier?

Cum ajungi și unde stai în Eilat

Ziua 1. Cazare și plajă. De ajuns, poți ajunge cu avionul fie în apropiere, la Ovda (există în fiecare duminică un zbor direct din București), fie la Tel Aviv și apoi cu o navetă de transfer (costă 25 de dolari de persoană) sau cu o mașină închiriată, cu care vei face 3-4 ore, pe niște drumuri foarte bune. Nu te teme că nu vei putea citi în ebraică, pentru că mai toate indicatoarele de interes sunt inscripționate în engleză.

promenada din Eilat

Hotelurile sunt despărțite de plajă printr-o promenadă ticsită cu buticuri, cafenele și restaurante. Seara, e o plăcere să ieși la plimbare pe malul mării.

În Eilat vei găsi 50 și ceva de hoteluri, unul mai luxos decât altul, care oferă peste 10.000 de camere de toate categoriile. Pe lângă hoteluri, îți recomand să cauți cazări la preț convenabil pe platforme de house-sharing, gen Airbnb, vei avea surprize plăcute.

Eu am avut ocazia să stau la Dan Hotel, chiar pe promenada ce se întinde de-a lungul plajei, și recunosc că, pe lângă confortul unui hotel de cinci stele, priveliștea apusului pe mare admirată de pe terasa camerei era o experiență în sine.

5 lucruri de făcut într-o săptămână la Eilat

Ziua 2. Observatorul subacvatic. Dacă ți se va părea prea frig sau prea cald pentru lenevit pe plajă, există o mulțime de activități interesante pe care le poți încerca în Eilat și în împrejurimi. Vizita la Observatorul Marin Subacvatic e recomandabilă pentru turiști de toate vârstele, de la copilași în cărucior până la persoane în vârstă (cu sau fără cărucior…). Pentru o sumă puțin peste 100 de șekeli (cam 110 lei) poți vedea universul colorat al Mării Roșii, populat cu corali și cu zeci (sute?) de specii de pești, poți admira și asista la hrănirea țestoaselor de apă și poți vizita și oceanariul.

observatorul subacvatic din Eilat

Fundația metalică a turnului din imagine coboară cam 10 metri sub apă, iar în pereții subacvatici sunt geamuri prin care poți admira coralii și miile de pești colorați din mare.

Dacă vrei și-ți permite bugetul, poți face și o plimbare cu vaporașul cu podea de sticlă, prin care poți vedea flora și fauna marină în toată splendoarea ei. Află tot cei ai nevoie despre acest loc pe https://www.coralworld.co.il/

Nu e un obiectiv foarte întins, deci nu te teme că va trebui să parcurgi distanțe prea mari. Alocă aproximativ două ore vizitării pe îndelete a acestui loc.

Plimbare pe cămilă

Ziua 3. Beduin de ocazie. Dacă n-ai avut ocazia să încerci plimbarea pe cămilă, să știi că, la nici 10 minute de Eilat, într-un canion deșertic, vei găsi un ranch cu cămile unde poți călări pe animale docile timp de o jumătate de oră sau mai mult, dacă-ți place să fii legănat precum un beduin aflat pe Drumul Mirodeniilor.

Camel Ranch-ul din apropiere de Eilat

Cămilele sunt niște animale docile, dispuse să plimbe turiștii cu orele prin deșert. Toate sunt femele.

“Beduinii” care au grijă de simpaticele animale îți vor explica de ce poți călări doar cămile femele – nu doar că sunt docile, dar sunt și mult mai inteligente decât masculii –, cum să stai în siguranță cocoțat pe cămilă – cu picioarele de aceeași parte a animalului și ținând-te musai din față – sau cum să le mângâi (nu pe cap, nu pe gât!). După plimbare, așteaptă-te să fii invitat la un ceai de mentă preparat la foc de lemne, plus o gustare cu măsline, brânză de capră și pita beduinului, aceasta din urmă frământată și coaptă pe loc, tot la foc.

Ranchul nu are site, dar poți face rezervări telefonice: 08-6370022 (de luni până sâmbătă, de la 08:30 la 19:00).

Întâlnire cu delfinii „domestici” de la Dolphin Reef

Ziua 4. Observă comportamentul delfinilor. Pentru experiența aceasta, de a interacționa cu delfinii de aproape, va trebui să aloci mai mult timp – poate chiar o zi întreagă, mai ales că ai ce face în acel loc. Poți sta cu orele pe pontoanele din lemn care te aduc în zona în care cei patru delfini ai centrului vin de bunăvoie să socializeze atât cu antrenorii specializați, cât și cu oamenii sau chiar cu câinii (!).

Dolphin Reef

Delfinii sunt niște animale destul de capricioase. Comportamentul lor seamănă cumva cu cel al pisicilor, spun cei care îi supraveghează.

Omer, unul dintre cei care se ocupă de “îmblânzirea delfinilor”, ne-a explicat că aceștia nu sunt îngrădiți deloc, putând să iasă oricând din perimetrul delimitat cu câteva balize plutitoare, nu sunt hrăniți decât cu niște gustări, mai mult în genul alimentelor pe care le-ai oferi unui musafir, și nu sunt învățați să reacționeze la recompense pentru comportamentul prietenos, ci doar li se oferă atenție și mângâiere din partea câtorva oameni selectați atent.

Dacă au chef, delfinii se vor apropia și de tine, dar nu-ți pune mari speranțe că le vei stârni interesul din prima vizită. „Sunt persoane care vin zile la rând să urmărească delfinii”, explică Omer.

Pe lângă socializatul cu delfinii, poți să stai la plajă, să te bucuri de priveliștea de la restaurantul suspendat sau să beneficiezi de serviciile spa-ului select, în care vei pluti în mai multe tipuri de apă și vei fi ajutat să te relaxezi total în cadrul unui program special, de circa trei ore, destinat exclusiv adulților. Află toate detaliile și tarifele pe www.dolphinreef.co.il

Expediție în parcul geologic Timna

Ziua 5. Lecția de geologie. Pentru a vizita Timna, ai nevoie de mașină, de un scuter închiriat sau, dacă “ai picioare”, de o bicicletă cu cauciucuri zdravene, pentru că valea respectivă se află la aproximativ 30 km nord de Eilat. Ce e de văzut aici? O mulțime de lucruri – de la minele de cupru antice, de pe vremea lui Ramses, la formațiuni geologice maiestuoase, a căror priveliște îți va tăia răsuflarea. “Ciupercile” uriașe, templele de pe vremea egiptenilor, dar mai ales bolovanii imenși denumiți Stâlpii lui Solomon merită admirate de aproape. Poți să și campezi în parcul natural, deoarece există o oază artificială cu toate facilitățile – restaurant cu prețuri accesibile, magazin, apă, electricitate, toalete.

Redactorul Unica Laura Davidescu langa Ciuperca de stanca din Timna Park Israel

Redactorul Unica Laura Davidescu lângă Ciuperca de stâncă din Timna Park Israel.

Periodic, în Parcul Natural Timna au loc manifestări sportive și culturale. De exemplu, eu am avut ocazia să particip la Yoga Arava, o uriașă lecție de yoga, cu peste 1000 de participanți, care se desfășoară anual, în primul weekend de noiembrie.

Afă mai multe despre activitățile din parcul Timna de pe site-ul www.parktimna.co.il

Shopping din belșug

Ziua 6. Cumpărături. Intenționat am lăsat la sfârșitul articolului una dintre cele mai distractive activități în Eilat: shoppingul! Eilatul este, practic, un uriaș duty-free, întregul orășel fiind scutit de taxe. Deci orice cumperi de aici va fi din start cu 17% mai ieftin – cât este TVA-ul – decât în orice altă parte din Israel. Dacă nu ești sigur că ai în față produsul cel mai bun, poți verifica rapid online, comparând cu prețurile de la noi din țară. Ai internet gratuit pe wi-fi în cam tot orașul. Sunt o mulțime de mall-uri și sute de magazine și magazinașe pretudindeni, de la cele ale marilor branduri de modă și de electronice până la buticuri cu produse tradiționale, așa că e imposibil să nu te întorci acasă cu suvenire de mai mică sau mai mare valoare.

unul dintre mall-urile din Eilat

Când e cald afară, mall-urile din Eilat sunt refugiul ideal. Pentru patinaj, shopping sau doar o pauză de cafea.

Pe lângă activitățile menționate, mai sunt o mulțime de alte posibilități de distracție – de la excursii de o zi la Marea Moartă, vizitarea unui kibbutz, safari cu jeepul în deșertul Negev sau chiar o vizită rapidă în Iordania.

sursa foto: arhiva personală

S-ar putea să te intereseze și:

4 afecțiuni tipice vacanțelor – cum se manifestă și cum poți să le eviți

Ce destinații exotice de vacanță au ales vedetele autohtone

Vezi şi lucruri pe care să nu le faci în Israel ca turist!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter