Jackfruit, fructul uriașilor cu cel mai straniu gust din lume

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 13 ianuarie 2023, 11:58

Jackfruit este cel mai mare fruct din lume și multe exemplare ajung la greutatea unui copil de 1 an. Greutatea acestui fruct uriaș variază între 5 și 45 de kilograme, în funcție de condițiile în care este cultivat. Iar ceea ce se consumă de la jackfruit sunt semințele, care au un gust neobișnuit între toate fructele exotice.

Cuprins

Jackfruit este unul dintre cele mai bizare fructe din lume și nu poate fi comparat cu niciunul dintre fructele exotice rare despre care am mai auzit. Surprinzător este faptul că marele jackfruit este înrudit cu smochinele și cu dudele, deși nu are nimic în comun cu ele din punct de vedere al gustului, aromei, mărimii și culorilor.

Ce caracteristici unice are jackfruit

Jackfruit, fructul uriașilor cu cel mai straniu gust din lume

Acest fruct uriaș se poate consuma și crud și foarte bine copt. Bineînțeles, varianta bine coaptă este cea mai apreciată.

Coaja groasă și plină de asperități se îndepărtează cu un cuțit și se consumă pulpa din interior care este formată de fapt din mănunchiuri de boabe sau semințe cu o textură ușor gumată. Când sunt bine coapte, aceste boabe mari au culoarea galben-aurie și sunt apetisante, având un parfum delicat și un gust între banane, ananas și mango. Ca atare, când este bine copt este dulceag, consistent și savuros.

Dar boabele de jackfruit pot fi consumate și când sunt doar pe jumătate coapte, când coaja acestui fruct este încă ușor verzuie. În acest caz, boabele sunt mai gumate și mai puțin suculente și au un gust mai degrabă neutru, prea puțin dulce și fructat.

Datorită acestui gust neutru, boabele lui pot fi gătite cu sosuri și diverse condimente și pot înlocui cu succes carnea de porc. În Asia, boabele de jackfruit sunt folosite special pentru a înlocui carnea, deoarece sunt consistente și capătă un gust savuros. Este un fruct atât de sățios că, dacă mănânci 7 – 8 boabe, nu îți mai trebuie mâncare jumătate de zi.

În mijlocul acestor boabe cărnoase sunt semințe albe cu o textură ușor crocantă, comestibile.

Unde se cultivă și cum se consumă jackfruit

Jackfruit este originar din Asia de Sud Est, mai exact din India, dar este cultivat în regiunile tropicale din Thailanda, Malaezia, Indonezia sau Brazilia.

El este cel mai mare fruct care crește într-un copac, iar copacul respectiv atinge și el dimensiuni impresionante. Copacul poartă numele de jaca sau yaca și este utilizat atât pentru fructe, cât și pentru lemnul lui dur și rezistent.

Jackfruit nu este doar singurul fruct de mărimi impresionante din lume. El este și singurul fruct care se poate consuma crud, necopt, copt și gătit, fiind la fel de bun în orice variantă.

Fructul poate avea formă rotundă sau ovală, iar când este bine copt coaja este galbenă, cu pete maronii. Țepii de pe coajă devin mai moi pe măsură ce se coace jackfruit și nu prezintă pericolul să te înțepi. Coaja acestui fruct conține uleiuri esențiale și rășini lipicioase. De altfel, copacul are o sevă similară cu latexul, de culoare albă, care apare imediat dacă este tăiat.

Din cauza acestui latex, mâinile tale devin și ele lipicioase când vrei să tai fructul și se recomandă să ungi cuțitul cu puțin ulei și să ungi și degetele.

Jackfruit sau Jaca și proprietățile lui nutritive

Jackfruit, fructul uriașilor cu cel mai straniu gust din lume

Marele fruct din Indonezia conține vitaminele A, C, E, B1, B2, B3, minerale, precum calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier, zinc, mangan, cupru, seleniu, fosfor, bromelaină, fitonutrienţi, saponine, izoflavone, lignani, fructoză şi zaharoză.

Este un fruct bogat în fructoză și zaharoză, drept pentru care este sățios și conține aproximativ 95 de calorii la 100 de grame de boabe.

De asemenea, 100 g de fruct mai conțin 13 mg de vitamina C, ceea ce reprezintă aproape un sfert din necesarul zilnic, fiind astfel un fruct cu o concentrație semnificativă de vitamina C.

Este și o sursă foarte bogată de potasiu, aproximativ 700 mg de potasiu la 100 g de fruct, ceea ce este de ajutor pentru persoanele care au probleme cu tensiunea.

Beneficii pentru sănătate

Boabele de jackfruit proaspete ajută digestia, reglând tranzitul intestinal și atunci când suferi de constipație, dar și când ai probleme cu scaunele dese.

Enzimele și flavonoizii din aceste fructe au proprietăți antiinflamatoare și pot reduce durerile de stomac, dar și durerile de cap.

Vitaminele pe care le conține jaclfruit, în mod deosebit vitamina C și vitaminele din grupa B susțin imunitatea și rezistența organismului, ajută toate procesele interne și reglează metabolismul. Vitaminele, folații și antioxidanții din fructul uriaș ajută organismul să lupte cu inflamațiile, cu infecțiile, cu procesele oxidative și chiar cu unele forme de cancer.

Fiind o sursă bună de potasiu și magneziu, este un fruct care ajută inima și reglează ritmul cardiac. Se pare că poate reduce riscul de infarct miocardic, dacă este consumat regulat.

Datorită sărurilor minerale și a uleiurilor esențiale, jackfruit previne anemia, menţine sănătatea oaselor, menţine şi protejează funcţionarea sistemul nervos şi a creierului.

Cum se prepară boabele cărnoase de jackfruit

Jackfruit, fructul uriașilor cu cel mai straniu gust din lume

jackfruit la conserva capătă o textură moale și catifelată precum ciupercile

În multe zone din Asia, boabele gustoase și sățioase ale acestui fruct constituie un meniu complet. Ele pot fi fierte sau coapte, gătite cu sosuri și diverse legume și condimente. Mai poate fi preparat pe grătar sau poate fi transformat în înghețată.

Din boabele uscate se poate face un soi de făină foarte hrănitoare sau cipsuri gustoase și crocante.

Jackfruit poate fi conservat în saramură în cutii sau dezhidratat, sub formă de cipsuri.

foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter