Sărbătoare importantă în calendarul creștin-ortodox: ce sfinți sărbătorim azi, 28 Iulie

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 04 noiembrie 2021, 14:11
Astăzi, în data de 28 Iulie, creștin-ortodocșii sărbătoresc Sfinții Prohor, Nicanor, Timor și Parmena.

Tot astăzi sunt pomeniți Sfântul Mucenic Eustatie din Ancira, Sfântul Acachie cel Nou, Sfânta Muceniță Drosis, Cuvioasa Irina din Capadocia și Cuviosul Pavel, întemeietorul Mănăstirii Ziropotamu, din Sfântul Munte Athos. În anul 2021, aceste praznice au picat în ziua de miercuri, a șasea săptămână după Rusalii. Creștinii postesc și se pot ruga acestor sfinți în această zi, după cum arată Kanal D.

Sfinții Prohor, Nicanor, Timon și Parmena sunt considerați ca fiind printre primii cei șapte diaconi ai Bisericii, după cum arată site-ul crestinortodox.ro. Dovada stă în faptul că hirotonirea lor în gradul de diacon este menționată în lucrarea Faptele Apostolilor.

Pe lângă acești patru diaconi se alătură și Sfântul Ștefan, Sfântul Filip și Sfântul Nicolae. Aceștia trei nu sunt pomeniți alături de Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, întrucât fiecare dintre ei este sărbătorit separat în calendarul creștin-ortodox. Mai exact, Sfântul Ștedan este prăznuit pe 27 decembrie, Sfântul Filip pe 11 octombrie, iar Sfântul Nicolae se spune că a căzut în erezie și nu se mai numără printre cei șapte diaconi.

Conform Bisericii Ortodoxe, Sfântul Prohor a fost hirotonit Episcop în cetatea Nicomidia, trăind o vreme în preajma Sfântului Ioan. La rândul său, Sfântul Nicanor a primit harul muceniciei în ziua în care Sfântul Ștefan a fost ucis, pe când Sfântul Timon a fost episcop în Bastoria, în Arabia, înainte de a fi ucis. Nu în ultimul rând, Sfântul Parmena a propovăduit Evanghelia Domnului în Macedonia, înainte de a trece în neființă ca mucenic în preagma perioadei în care împăratul Trăian era la putere.

Foto: Doxologia/YouTube

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter