Inedit: Avem amintiri dinainte de naştere

De Libertatea pentru femei, pe Ultimul update Joi, 18 noiembrie 2021, 10:31

Multă vreme, oamenii de ştiinţă au considerat că nu avem ce să ne amintim din cele nouă luni petrecute în pântecul mamei. Studiile moderne demonstrează însă nu numai că avem amintiri dinainte de naştere, dar acestea contribuie la dezvoltarea noastră psihică şi emoţională.
Florile mele preferate sunt trandafirii. Mama mi-a spus că îi plăcea în mod deosebit parfumul trandafirilor când era însărcinată cu mine. Nu suporta niciun alt parfum, decât cel de trandafiri!” Credinţa populară spune că ceea ce face mama în timpul sarcinii va face şi copilul mai târziu. Preferinţele mamei, mirosurile, gusturile, sunetele care îi plac sau, din contră, care îi fac rău lasă o amprentă puternică în amintirea bebeluşului.
Până de curând, toate aceste lucruri făceau parte din folclorul de poveşti legate de sarcină. Studiile moderne dovedesc însă că vorbele din popor poartă un mare adevăr şi că bebeluşii păstrează amintiri esenţiale din perioada prenatală.

Sunetele creează amintiri puternice

Universul bebeluşului înainte de naştere este dominat de sunete. Vocea mamei şi a tatălui, muzica, sunetele de toate felurile ajung la făt şi se imprimă în memoria lui. De aceea, medicii le recomandă mamelor să păstreze o legătură permanentă cu bebeluşul nenăscut, să îi cânte, să îi vorbească, să asculte o muzică frumoasă…
Înainte de a veni pe lume, bebelusul învaţă să recunoască vocea mamei dintre celelalte, ceea ce consolideaza legatura dintre ei si contribuie la relaţia pe care o vor avea peste ani. Un studiu realizat de cercetatorii olandezi de la Universitatea din Maastricht demonstreaza ca bebelusii nenascuţi pot reţine sunetele de când împlinesc 30 de saptamâni şi îşi vor aduce aminte de ele după ce vin pe lume. Nu trebuie sa ne surprinda ca un adolescent va asculta cu placere muzica pe care mama lui o asculta frecvent când era însarcinata, chiar daca prefera melodiile ritmate la moda.

Amprenta emoţiilor

Sunetele patrund cu usurinţă în universul bebeluşului, dar sentimentele si emoţiile mamei lasa o impresie mult mai profunda asupra lor. Niciunul dintre noi nu mai stim cum a fost viaţa în pântecul mamei, dar în subconştient ramân imprimate amintiri care ies la suprafaţă mai târziu. Daca mamei îi este poftă şi mănâncă frecvent bomboane de ciocolata în timp ce este însarcinată, copilul ei va iubi mai mult dulciurile cu ciocolata decât altele, pentru ca le va asocia cu sentimentul de siguranţa pe care îl avea în burtica protectoare a mamei.

Citeşte mai multe pe pagina următoare!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter