Evanghelia după Iuda: trădătorul a fost un erou

De Erika Chivu, pe

Unul din cele mai cunoscute personaje negative din istorie, Iuda, s-ar putea să nu fi fost atât de rău pe cât îl credem. Conform Evangheliei care îi poartă numele…

… Iuda a fost, de fapt, un erou.

Deşi se bănuia de mult timp că ar exista un asemenea document, Evanghelia după Iuda a ajuns în mâinile oamenilor de ştiinţă acum câţiva ani, după un drum lung, care a purtat-o prin magazine obscure, seifuri de bănci şi pe piaţa neagră a antichităţilor.

Primele traduceri, realizate în 2006 de Societatea National Geographic, au dezvăluit lucruri pe care nimeni nu le-ar fi crezut vreodată adevărate: Iuda nu a fost un trădător, ci singurul care a înţeles dorinţele lui Iisus.

Scrisă sub formă de dialog între Iisus şi Iuda, Evanghelia descrie un fel de înţelegere între Mântuitor şi apostol, prin care acesta din urmă ar fi trebuit să ajute la îndeplinirea „sarcinii” date de Dumnezeu fiului său.

Dacă cele patru evanghelii canonince, Matei, Marcu, Luca şi Ioan, îl descriu pe Iuda Iscarioteanul ca fiind trădătorul, cel care l-a dus pe Iisus la moarte, Evanghelia dupa Iuda susţine contrariul. Când l-a trădat pe Iisus, Iuda nu a făcut decât să respecte dorinţa lui.

Iuda a fost eroul, discipolul ales, cel care a pus în mişcare planul menit să-l transforme pe Iisus într-un Mântuitor.

Evanghelia după Iuda spune că Iisus avea nevoie de cineva care să-l elibereze din trupul lui şi că preferă să fie eliberat de un prieten. De aceea i-a cerut lui Iuda, apostolul lui preferat, să-l vândă soldaţilor. Fără această „trădare” Iisus nu ar fi avut ocazia să învie, dovedind tuturor că el este Mesia.

La sfârşit, mai spune nou descoperita evanghelie, Iuda nu s-a sinucis, aşa cum povestesc cele patru evanghelii canonice.  

Oamenii de ştiinţă recunosc că textul nu a fost scris de Iuda, ci de urmaşii lui. De altfel, ei cred că nici celelalte evanghelii nu au fost scrise de Matei, Marcu, Luca şi Ioan, ci de oameni care ascultaseră poveştile lor.

Documentul, descoperit în anii ’70 de un egiptean care nu i-a recunoscut importanţa, este scris în limba coptă, dar se crede că ar fi o traducere după o versiune grecească puţin mai veche.

Documentul găsit în Egipt datează din anul 280, plus sau minus 50 de ani, dar se pare că originalul a fost scris mai devreme pentru că Evanghelia lui Iuda a fost menţionată în scrieri mai vechi.

Una dintre ele este o lucrare care cataloghează drept erezie această evanghelie ca şi pe celelalte, peste 30 de evanghelii scrise de urmaşi ai apropiaţilor lui Iisus. Evanghelia după Maria Magdalena era una dintre ele.

Aşa cum era de aşteptat, nicio Biserică nu recunoaşte această evanghelie, aşa cum nu au recunoscut-o nici acum 1700 de ani. Totuşi, descoperirea ei a fost de ajuns pentru a crea anumite îndoieli privind faptele care au avut loc acum 2000 de ani.

Cine şi după ce criterii a ales cele patru evanghelii ale Noului Testament? De ce unele păreri au fost ignorate? Cum putem fi siguri că ceea ce ne povesteşte Biblia este adevărat, din moment ce alcătuirea ei a fost hotărâtă de oameni ca noi?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter