Curiozităţi: Care sunt marile simboluri religioase ale lumii

De Libertatea pentru femei, pe Ultimul update Vineri, 15 iulie 2022, 13:24

Marile religii ale lumii au adoptat simboluri puternice pentru a-şi transmite convingerile şi principiile, înţelepciunea şi învăţămintele spirituale. Multe din aceste simboluri sunt împrumutate din credinţe păgâne şi ritualuri vechi de peste 5.000 de ani.

PESTE 400 DE TIPURI DE CRUCI

Crucea este simbolul religios cu cele mai multe forme şi semnificaţii. Se cunosc peste 400 de tipuri, între care cele mai răspândite sunt crucea greacă (cu braţele egale), crucea Sf. Andrei (în formă de X) şi crucea de Malta (cu extremităţile braţelor late).

►CRUCEA: moarte şi înviere

Cel mai important simbol al creştinismului, reprezentând patimile şi sacrificiul Domnului, crucea are origini străvechi, fiind folosită cu multe secole înainte de naşterea lui Hristos. Rădăcinile acestui simbol nu sunt cunoscute, dar a fost descoperit în morminte vechi de peste 5.000 de ani, fiind asociat încă din acele vremuri cu puterea divină. Crucea era folosită de aborigenii din Africa de Sud, dar şi de popoarele antice din Peru. Grecii antici au pictat cruci pe panglica pe care o purta pe frunte unul dintre zeii lor, Tamuz. Fecioarele Vestale ale Romei antice purtau lanţ şi cruce la gât, pe post de bijuterii sacre. În vremurile străvechi, crucea reprezenta forţele contrare din univers, puterea soarelui şi cele patru puncte cardinale. Legende vechi spun că regina Semiramida a Asiriei a fost cea care a ordonat prima dată moartea prin crucificare ca pedeapsă pentru crimă.
Crucificarea avea să fie transmisă din Orient popoarelor antice din Europa, iar romanii au împrumutat procedeul barbar pentru impactul covârşitor pe care îl avea asupra supuşilor. Primii creştini nu au folosit crucea drept simbol al credinţei lor, ci peştele, deoarece modul în care se pronunţa acest cuvânt în ebraica veche se apropie de numele lui Iisus. Peştele era semnul secret de recunoaştere în timpul prigoanei împotriva creştinismului şi marca mormintele celor care se jertfeau pentru credinţa întru Hristos. Crucea a înlocuit treptat semnul peştelui abia în secolele IV-V, când a fost introdusă în biserici, în urma sinodului de la Niceea din anul 787.

►SVASTICA: forţa divină

Crucea cu braţele îndoite a devenit pe nedrept simbolul fascismului, pierzându-şi adevăratul sens. Este unul dintre cele mai vechi simboluri religioase ale lumii, fiind asociată de popoarele antice cu soarele, cu divinitatea şi cu forţele primordiale ale naturii. În religiile orientale este un semn aducător de noroc, iar în tradiţia românească, era desenată pe ouăle încondeiate cu mult timp înainte de apariţia fascismului. Datorită semnificaţiei ei solare, Regina Maria a adoptat svastica şi a folosit-o pe numeroase obiecte personale şi documente.

►STEAUA LUI DAVID: unitatea

Steaua sau „scutul lui David” este cel mai cunoscut dintre simbolurile iudaice, fiind la loc de cinste pe steagul Israelului. Semnificaţia lui iniţială este legată mai degrabă de magie, decât de credinţă. Simbolul era folosit în Evul Mediu pe amuletele cu rol de protecţie. Steaua a fost pusă prima dată pe steagul evreilor din Praga în anul 1648, după ce iudeii au luptat cot la cot cu cehii pentru a salva oraşul de asediul suedezilor. Hexagrama simbolizează unitatea şi rezistenţa acestui popor greu încercat de-a lungul veacurilor.

►FLOAREA DE LOTUS: puritatea

Zeul Brahma s-a arătat muritorilor din apele unui râu, aşa cum viaţa a venit pe pământ din apă. Numeroşi zei hinduşi sunt reprezentaţi stând pe o floare de lotus. Cel mai adesea, zeiţa Lakshmi, a puterii şi a bunăstării, este însoţită de o floare de lotus. Aceast nufăr cu flori parfumate este unul dintre simbolurile sacre ale Indiei. Din timpuri străvechi, floarea de lotus a devenit simbolul purităţii şi înălţării spirituale. Orice hindus năzuieşte să fie asemeni lotusului, să îşi purifice sufletul şi trupul prin credinţă.

►YIN ŞI YANG: întuneric şi lumină

Principiul celor două forţe complementare, Yin şi Yang, stă la baza universului, spune filosofia chineză. Yin este forţa întunecată, pasivă şi rece, în timp ce Yang este strălucitoare, dinamică, puternică şi caldă. Interacţiunea dintre cele două forţe generează energia creatoare care aduce viaţa. Cerul a fost creat de Yang, în timp ce Pământul este creaţia lui Yin. Cele două simboluri sunt opuse, dar nu pot exista unul fără celălalt. Imaginea acestui simbol îşi are originea în graficul echinocţiilor şi solstiţiilor de peste an, aşa cum l-au calculat astronomii chinezi din antichitate.

Descoperă cele mai interesante curiozitati despre lumea in care traim

Vezi şi care sunt cei 12 apostoli ai lui Iisus!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter