Cum mai serbăm Anul Nou

De Libertatea pentru femei, pe

Revelionul nu mai e doar un prilej de distracţie în sânul familiei. Parcă e mult mai interesant să petreci Revelionul departe de casă, sub alt cer, în alte lumi…
Împinşi de curiozitate, împătimiţi de călătorii, dornici de a cunoaşte cât mai multe locuri şi obiceiuri, cuceriţi de mirajul frumuseţilor exotice sau pur şi simplu plictisiţi de meleagurile natale, în căutarea unor experienţe noi, românii nu se uită la bani când vine vorba să-şi satisfacă plăcerile, indiferent de sacrificiile făcute. Şi uite-aşa, lasă la o parte piftia pentru aspicuri sofisticate, sărmăluţele aburinde pentru cine ştie ce fel de rulouri simandicoase, cozonacii frământaţi de bietele mame pentru te miri ce spume de fructe necunoscute cu denumiri pompoase… Şi, de ce nu, albul imaculat al zăpezii pentru o porţie de plajă tihnită, la umbra palmierilor, cu un cocteil costisitor alături. Ţi se pare doar scenariu de film? Crezi că oamenii de rând din ţara asta sunt mult prea săraci pentru a-şi permite un astfel de lux?

„Scump, doamnă, scump, da’ face!”

Cătălina Popa a visat dintotdeauna să-şi petreacă măcar o vacanţă de iarnă pe tărâmuri exotice, la soare, să vadă şi ea cum e. A reuşit abia în urmă cu 3 ani şi chiar nu-i pasă de sacrificiile făcute pentru a ajunge acolo: „În vara lui 2004 am divorţat. Fiica mea suferea cumva, dar nu voia să arate ce simţea, ca să nu mă supere şi mai tare. Atunci m-am hotărât: am făcut un credit la bancă, m-am înglodat în datorii şi mi-am făcut rezervare de Revelion în Cuba. I-am pus fetei biletele drept cadou sub bradul de Crăciun. A fost extaziată! Am plecat doar noi două şi a fost o vacanţă de vis. Totalul cheltuielilor s-a ridicat la vreo 5.000 $, mai am încă de plătit la bancă, dar a fost ca un basm trăit aievea. Ştii ce sentiment minunat te înfioară când ciocneşti cupa de şampanie pe plajă, în costum de baie, ziua, ştiind că cei de acasă sunt înfriguraţi de gerul de afară, privind focurile de artificii sub cerul întunecat? Am uitat de bucatele tradiţionale şi am savurat tot felul de delicatese de-ale locului. Aproape că nici acum nu-mi vine să cred ce frumos a fost! Şi chiar mă gândesc să mai repet o astfel de experienţă, prin alte locuri exotice.”

Oriunde este mai bine ca acasă

Eugen şi Oana Ciobanu s-au obişnuit cu străinătatea. Au tot muncit peste hotare şi toţi banii câştigaţi i-au cheltuit pe voiajuri. Părinţii lor nu sunt încântaţi că risipesc în van toţi banii şi nici pentru că nu le sunt alături de sărbători. Totuşi, Eugen are o explicaţie: „Dacă nu simţim pulsul vieţii acum, cât suntem tineri şi cu chef de distracţie, când o s-o mai facem? Avem timp în faţă să muncim şi să strângem bani pentru viitor. Iar de bucatele tradiţionale ne-am plictisit. Nu aş vrea să ajung precum cei pe care i-am servit luni de zile, bătrân, cocoşat de boli, neputincios, dar plin de bani. Vreau să văd toată lumea asta mare.”Oana e de acord cu soţul ei şi crede că „astea sunt cele mai frumoase amintiri. Cu ele ne vom încălzi la bătrâneţe. Niciun moment din an nu e mai interesant şi mai încărcat de emoţii ca noaptea de Revelion. Anul trecut, am simţit asta în Elveţia. Şi îmi doresc să-mi pun câte o dorinţă, în fiecare an, sub alt cer. Până acum, experimentul meu a reuşit: mi s-au împlinit toate.”

Pe străzi sau pe apă?

Mădălina Gheorghe are un fel ciudat de a-şi petrece sărbătorile de iarnă: indiferent dacă are companioni sau nu, o ia la picior prin lume. Îi place să plece de acasă cu puţine bagaje, cu câţiva bani de buzunar şi să se descurce. „Sunt de-acum 7 ani de când fac asta şi e minunat. Mi-am găsit mereu însoţitori. Plecăm la drum fără un itinerar şi, unde ne prinde Anul Nou, acolo îl petrecem. Am ajuns la concluzia că e mai frumos aşa decât să ieşim pe străzi în Bucureşti şi să ne înghesuim. Mai bine petrecem în alte ţări. Şi o să râzi, da’ chiar nu costă mult. Anul trecut am cheltuit 250 euro de persoană în 5 zile. A fost mai ieftin decât oriunde în România.”
Pe de altă parte, Nina şi Teo Dincă au preferat, în 2006, să-şi petreacă Noaptea dintre Ani pe apă, într-o croazieră pe bătrânul Nil. Printre piramide şi faraoni, cu gândul la enigmele nedesluşite din cărţi, Revelionul e mai palpitant pe apă decât pe uscat: „Chiar a meritat experienţa. Am avut şi carnaval, şi tombole, şi tot felul de distracţii. Nici măcar nu a fost foarte scump şi ne-am simţit minunat. Am cheltuit cam 1.000 euro. De unde ne temeam că ne vom plictisi doar noi doi, printre necunoscuţi, am legat prietenii trainice şi chiar am primit vizita unei familii, vara aceasta.” Acestea fiind spuse, nici eu nu ştiu ce să mai cred. Tu de unde vei privi focurile de artificii anul ăsta?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter