Cum să-ţi cureţi corect bijuteriile din aur

De Diana Zagrean, pe

Bijuteriile din aur pot fi foarte sensibile la solvenţi şi detergenţi şi greu de spălat, în funcţie de model şi montaj. Vezi cum să-ţi cureţi corect bijuteriile din aur, fără să le strici şi fără să rămâi cu pete negre pe ele.
 

Analizează gradul de murdărie

Primul pas pentru nişte bijuterii de aur curate este să vezi cât de adânc a pătruns praful între zale şi prin spaţiile foarte mici.
Dacă bijuteriile tale din aur şunt doar un pic murdare, le poţi curăţa lejer cu puţină apă călduţă şi detergent de vase. Lasă la înmuiat bijuteriile într-o ceaşcă cu apă caldă în care ai picurat doi trei stropi de detergent.
Dacă sunt murdare de mult timp, bijuteriile se vor curăţa mai uşor dacă foloseşti apă minerală carbogazoasă, ale căror bule şi acid vor curăţa peste tot.
Indiferent dacă sunt foarte murdare sau doar puţin prăfuite, bijuteriile trebuie să stea la înmuiat circa 15 minute, înainte să te apuci să le speli efectiv.

Foloseşte o periuţă de dinţi foarte moale

Pentru a curăţa murdăria depusă în orificiile bijuteriilor, foloseşte o periuţă de dinţi cu peri foarte moi.
Dacă nu ai bani sau nu ai la îndemână o periuţă moale, poţi folosi o perie pentru sprâncene pe care nu o foloseşti. Roteşte perii în sensul acelor de ceasornic şi nu freca prea tare, ca să nu desprinzi eventuale monturi şi pietricele.

Strălucire de amoniac

După ce cureţi bijuteriile din aur cu apă şi săpun, le poţi reda strălucirea cu ajutorul amoniacului. Ai grijă să nu exagerezi şi să nu foloseşti amoniacul de fiecare dată când îţi cureţi bijuteriile, deoarece aurul se înnegreşte în timp de la această substanţă.
Amestecă o parte amoniac cu şase părţi apă şi scufundă bijuteriile pentru un minut în soluţie, apoi clăteşte şi usucă bine fiecare piesă.

Ai grijă mare la pietre preţioase şi piese mici

Unele bijuterii mai complexe au montate pietre şi zale, care sunt ataşate cu lipici.
Dacă deţii astfel de bijuterii, ele nu trebuie scufundate niciodată în soluţii, ci doar şterse cu un colţ de cârpă moale, umezită, deoarece adezivii folosiţi s-ar putea să nu reziste şi pietrele să se dezlipească.

Fierbe bijuteriile foarte murdare din aur masiv

Dacă bijuteriile tale sunt făcute doar din aur şi nu conţin alte materiale şi monturi de pietre, le poţi fierbe pentru a înlătura urmele de grăsime, ceară sau substanţe adunate în perioade mari de timp.
Sursa foto curăţă brăţară aur: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter