Cele mai bune restaurante din lume în 2011

De Nicoleta Galeteanu, pe

Spaniolii se pot lăuda cu două dintre cele mai apreciate restaurante din lume, clasate în topul anual The S.Pellegrino, în timp ce în Copenhaga, Noma rămâne pentru al doilea…
  …an consecutiv cu cel mai bun local din bucătăria internaţională.

1. Noma, Danemarca

Danezii se pot lăuda pentru al doilea an consecutiv cu cel mai calitativ restaurant din lume, iar René Redzepi, cu tiltul de cel mai bun bucătar – şef.  Situat în Copenhaga, Noma promovează bucătăria tradiţională nordică cu specialităţi din flori sălbatice şi alge din ocean.

Printre reţetele care l-au făcut celebru pe Redzepi se află celebrele ridichi plantate în pământ comestibil, servite în vas de teracotă.

2. El Celler de Can Roca, Spania

Dacă ajungi în Catlunia, în Girona se află cel mai bun restaurant din Peninsula Iberică unde poţi degusta gustul autentic al bucătăriei spaniole.
Este unul dintre puţinele restaurante care şi-a câştigat distincţia maximă Michelin, recompensat fiind cu trei stele valoroase.

La şefia bucătăriei se află Joan Roca, fratele cel mare care este bucătar – şef, cel mijlociu este somelierul restaurantului, iar Jordi Roca, mezinul familiei, se preocupă cu experimentarea celor mai sofisticate deserturi.  
 

3. Mugaritz, Spania

Este uimitor cum restaurantul din Errenteria, de care spanilii sunt mândri, s-a pliat cu fiecare an tot mai mult pe gustul bucătarilor lumii.
Dacă anul trecut Mugaritz era al şaptelea cel mai calitativ restaurant din lume, în 2011, bucătarul-şef Andoni Luis Aduriz a urcat ratingul cu patru poziţii.

Aduriz este cunoscut pentru stilul său simplist dar revoluţionar totodată, redefinind astfel bucătăria spaniolă.

4. Osteria Francescana, Italia

Cât priveşte Italia, universul plăcerilor culinare se află în Modena, acolo unde maestrul bucătar Massimo Bottura îşi alintă cei mai pretenţioşi clienţi la Osteria Francescana cu cea mai delicioasă mâncarea italienească.
Restaurantul a primit două stele Michelin şi a mai fost amintit şi până acum în topul S.Pellegrino pe poziţia a şasea, anul trecut.  

5. The Fat Duck, Anglia

„Raţa Grasă” a devenit un renume mondial în bucătăria universală cu care se laudă orăşelul britanic Bray.

Este unul dintre puţinele restaurante care şi-a câştigat distincţia maximă Michelin, recompensat fiind cu trei stele valoroase.

Restaurantul aparţine maestrului bucătar Heston Blumenthal, adept, ca şi Ferran Adria, al gastronomiei moleculare.

În topul celor mai bune 10 restaurante figurează şi Alinea din Chicago, Illinois, D.O.M. din São Paolo, Brazilia, restaurantul spaniol Arzak din San Sebastián, Le Chateaubriand din capitala francez şi restaurantul Per Se din New York.

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter