Carambola, fructul stea care protejează inima și imunitatea

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Luni, 16 ianuarie 2023, 16:11

Carambola are un gust dulce acrișor și consistența boabelor de struguri de masă. Carambola mai este cunoscut la noi drept fructul stea, deoarece secțiunea transversală a acestui fruct decorativ și delicios are forme unei stele aurii.

Cuprins

Puține fructe exotice au o formă atât de frumoasă precum carambola! Atât fructul întreg, dar mai ales fructul feliat sunt deosebit de decorative, iar feliile sub formă de steluțe sunt folosite adesea în cofetăriile cu pretenții.

Gustul fructului de carambola seamănă cu gustul de ananas în combinație cu suc acru de lămâie, iar textura lui seamănă cu textura ușor gelatinoasă a strugurilor nobili. Un singur fruct de carambola poate costa cât 3 kilograme de mere, dar merită să îl încerci pentru gustul lui deosebit și pentru forma lui decorativă frumoasă în cazul în care pregătești un tort sau o salată de fructe când ai musafiri.

Carambola și arbustul care face fructele stea

Carambola, fructul stea care protejează inima și imunitatea

Fructul stea este fructul arborelui Averrhoa carambola care crește doar în zonele tropicale, unde are nu doar căldura și soarele necesar, dar mai ales precipitații bogate. Este un arbore răspândit în Asia de Sud, Pacific, Micronezia și Caraibe.

Fructul se consumă ca atare și nu trebuie curățat, decât dacă marginile ascuțite au căpătat o culoare maronie. Când este copt, carambola este dulceag și savuros. Fructele sunt mai mari decât prunele și, cu cât sunt mai galbene și mai grele, cu atât sunt mai bine coapte și aromate.

În bucătăria indiană și asiatică se folosesc și florile de carambola care au o culoare lila foarte frumoasă și sunt comestibile, iar din frunzele acrișoase se pregătesc fierturi cu legume, deoarece au un gust asemănător cu frunzele de spanac.

Proprietăți nutritive ale fructelor carambola

Spre deosebire de multe alte fructe exotice, carambola are un conținut ridicat de calorii, dar foarte scăzut de zahăr, ceea ce înseamnă că este un fruct care îți dă energie, dar nu te îngrașă, din contră, te ajută să slăbești.

Carambola este un fruct bogat în potasiu, fosfor și vitamina A. Fructul conține 91% apă, 7% carbohidrați din care cea mai mare parte fibre ușor de digerat, care ajută sistemul digestiv.

Principalii nutrienți din 100 g de carambola

  • 31 kilocalorii
  • 4 g zahăr
  • 1 g proteine
  • 35 mg de vitamina C
  • 7 mg de colină
  • 12 µg folați sau vitamina B9
  • 66 µg vitamina A
  • 10 mg magneziu
  • 3 mg calciu
  • 12 mg de fosfor
  • 133 mg de potasiu

Beneficiile pentru sănătate ale fructelor de carambola

Carambola, fructul stea care protejează inima și imunitatea

carambola, un fruct excelent pentru slăbit

Carambola conține concentrații mari de antioxidanți și compuși polifenolici, precum quercetina, catehină și acid galic, benefici pentru toate procesele din organism, pentru menținerea și buna funcționare a țesuturilor și pentru protejarea celulelor de acțiunea radicalilor liberi.

Datorită conținutului mare de vitamina C, fructul stea ajută sistemul imunitar, ajută inima și menține arterele sănătoase. De asemenea, vitamina C din acest fruct crește rezistența organismului la îmbolnăvire, previne infecțiile cu virusuri și bacterii, ajută la mai buna absorbție de fier și calciu, pentru formarea de colagen esențial pentru cartilaje, mușchi și vase de sânge.

Fructul stea conține o cantitate considerabilă de fibre. Acestea ajută digestia sănătoasă și stimulează secreția de sucuri gastrice. Conținutul important de fibre și concentrația mică de zahăr te ajută să slăbești și sunt fructe bune în dietele de slăbit.

Datorită conținutului mare de flavonoide prezente în carambola, acesta este de ajutor în combaterea infecțiilor și inflamațiilor, previne diverse afecțiuni dermatologice, precum psoriazis sau dermatită.

Sărurile minerale din carambola, magneziu, sodiu și potasiu sunt benefice pentru funcționarea inimii. Sodiul și potasiul sunt electroliți benefici pentru sistemul circulator, care mențin o tensiune arterială normală și asigură bătăi regulate de inimă.

Riscurile asociate cu fructul stea

Carambola trebuie consumat când este bine copt, fără zone verzi și pete. Fructul stea conține caramboxină și acid oxalic, ambele substanțe fiind periculoase pentru persoanele care suferă de rinichi și care au pietre la rinichi.

Chiar și la unele persoane sănătoase, carambola poate determina o reacție alergică și poate declanșa senzația de greață și de vomă. De aceea, dacă nu ai mai mâncat carambola, trebuie să guști doar o felie, două la început, pentru a fi sigură că tolerezi gustul și acizii specifici acestui fruct.

Cum alegi un fruct bine copt și cum îl folosești

Alege fructe mari, galbene, cu o coajă lucioasă și sănătoasă, care au o anumită greutate și îți arată că sunt suculente.

Carambola nu trebuie să aibă zone verzui și nici pete de mucegaiuri sau bacterii. Dacă fructul este prea copt, va avea o consistență moale și multe pete maronii. Dacă nu este suficient de bine copt, se mai poate lăsa să se coacă timp de cel mult trei zile în cameră.

Cu cât este mai copt, cu atât are un gust dulceag, deși gustul de bază este unul specific citricelor, asemănător limetei.

Fructul se consumă ca atare, se pot tăia doar marginile muchiilor lungi și se feliază transversal. Semințele nu trebuie îndepărtate.

Fructele de carambola sunt excelente pentru decoruri, dar pot fi folosite și în salate, compoturi, gemuri, cocktailuri sau supe.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter