„Canonizarea lui Mihai Eminescu este o iniţiativă stupidă”

De Nicoleta Galeteanu, pe

Împlinirea a 160 de ani de la naşterea marelui scriitor naţional Mihai Eminescu este „născătoarea” unei mari sărbători culturale în memoria „luceafărului” apus.
Însă doar atât… Ziua de 15 ianuarie, data de naştere a scriitorului, nu va deveni sărbătoare naţională, prin urmare nu se va lipsi de la şcoală motivat şi nu se va acorda o zi de „repaos” pentru angajaţi.  
 
O expresie desăvârşită a literaturii române, Eminescu va rămâne doar în manuale. Este decizia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) şi un răspuns elegant pe care îl transmite Ligii Scriitorilor din România, în urma propunerii privind canonizarea scriitorului ca sfânt.  
 
În speranţa că propunerea „va găsi ecoul cuvenit la Sinodul Bisericii Ortodoxe Române”, cum se arată în scrisoarea adresată Patriarhului, Liga Scriitorilor din România au argumentat în petiţia formulată că Eminescu merită canonizat din mai multe motive. Printre acestea se număra cele 46 de volume, în care „răzbate spiritul naţional-ortodox” al poetului, precum şi faptul că provine dintr-o famile ortodoxă, urmând apoi Şcoala Primară Ortodoxă Orientală din Cernăuţi.  
 
Însă, BOR „nu se grăbeşte cu canonizările„, a transmis Patriarhia care, de altfel, apreciază propunerea de canonizare facută de Liga scriitorilor.   
 
Pe de altă parte, canonizarea este un proces laborios şi îndelungat, care presupune o cercetare amănunţită şi respectarea unor criterii riguroase, în care „contează evlavia, nu doar reputaţia culturală şi patriotică, ori entuziasmul şi dorinţa publică”, se arată în răspunsul Patriarhiei.
 
Mai mult, „înaintea canonizării unor sfinţi, este necesară o consolidare a cultului celor deja canonizaţi, întrucât graba şi superficialitatea în canonizarea sfinţilor, fără o pregătire suficientă, pot fi păgubitoare din punct de vedere spiritual”, susţin preoţii ortodocşi.
    

O iniţiativă nefericită din lipsă de idei

Profesorul şi doctorul academician Marius Iosifescu, vicepreşedinte al Academiei Române, spune că demersul Ligii Scriitorilor din România prin care se cere canonizarea lui Mihai Eminescu nu are niciun temei şi mai mult, este chiar stupid.  

„Este o iniţiativă stupidă, total nefericită şi o dovadă a lipsei de idei, ivită mai degrabă din dorinţa de a nu îl lăsa în uitare pe marele scriitor. Canonizarea este o procedură mai complicată, care presupune anumite condiţii, ori Eminescu nu ar rezista la toate aceste condiţii”, spune profesorul Marius Iosifescu.   

Sinodul mitropolitan a mai făcut canonizări în ultimii ani, printre numele noilor sfinţi consemnaţi în calendar fiind şi legendarul domnitor al Moldovei, Ştefan cel Mare, fiind recunoscut şi pentru pasiunea sa de a construi mânăstiri şi biserici.  

Ridicarea la rang de sfânt a domnitorului, care a fost destul de discutată la acea vreme (în 1992), nu este privită cu prea multă pietate nici acum de către academicianul român, care consideră că această decizie este, de asemenea, o „inepţie„.  
 
La rândul său, profesorul universitar de teologie Mircea Păcurariu a contestat nominalizările recente ale Bisericii pentru canonizare, semnalând că instituţia nu face suficiente cercetări în acest sens.
    
În schimb, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului Laurenţiu Streza ne spune că acest demers este cât se poate de corect. Canonizarea domnitorului este legată direct de viaţa religioasă a domnitorului care, prin ridicarea mânăstirilor, demonstrează că a avut o viaţă înclinată spre cele sfinte.
 
În ce priveşte însemnarea scriitorului în calendar, profesorul Streza ne explică ce înseamnă de fapt canonizarea şi la ce condiţii ar fi trebuit să se supună Mihai Eminescu pentru a fi considerat sfânt.

Pentru canonizarea cuiva nu este suficient un singur argument, ci toate argumentele, care constituie un raport final pe care îl face Comisia de Canonizare. Însă, mai presus de toate, canonizarea se leagă de unul fundamental, cum este martirajul. Această condiţie presupune ca persoana respectivă să se jertfească pentru credinţa ortodoxiei, să facă un sacrificiu deosebit sau să lase în urma sa pietatea duhovnicească, care nu ţine de cultură, ci de o viaţă religioasă spăşită, în termeni bisericeşti, să fie un om al lui Dumnezeu”, argumentează Înalt Preasfinţia Sa Laurenţiu Streza.  

Cu toate acestea, nimeni nu se îndoieşte de valoarea lui Eminescu, de lucrările nepreţuite care se studiază astăzi şi nici de credinţa pe care a avut-o, mai spune acesta, menţionând că „din punct de vedere intelectual, Eminescu a fost genial, însă nu sfânt”.

Preotul Matei Teodosie susţine, la rândul său, că demersul de canonizare impune un set de criterii stricte şi clare, prin care Patriarhia caută să considere sfinţenia şi nu valoarea geniului, atribuită în mod vădit poetului. 
 
În ciuda acestei necugetaţi, aşa cum a fost catalogată propunerea scriitorilor, preotul apreciază iniţiativa acestora, spunând că este un gest frumos în numele neamului românesc, iar refuzul Patriarhiei nu discreditează în niciun fel imaginea distinsului poet, care este apreciat la adevărata sa valoare şi fără să fie canonizat. 

Petiţia nu a trecut însă nici de reprezentanţii din breasla literară, astfel încât în concepţia scriitoarei Simona Popescu, această sfinţenie ar fi chiar o „retrogradare” a scriitorului care, din Luceafăr, geniul ar regresa la condiţia de sfânt, a spus aceasta pentru ziarul Gândul.  
 
Potrivit procedurii stabilite de Sfântul Sinod privind canonizările de sfinţi din Biserica Ortodoxă Română (BOR), propunerile în acest sens se adresează mai întâi Eparhiei din jurisdicţia căreia face parte solicitantul, care apoi o înaintează Sinodului mitropolitan.
 
La rândul său, Sinodul mitropolitan analizează şi avizează solicitările, proiectele de texte liturgice şi icoane pentru cinstirea acestora şi înaintează Sfântului Sinod propunerile sale.  
 
Înainte, canonizarea putea fi realizată şi la iniţiativa credincioşilor, indiferent de starea lor în Biserică, actul solemn al canonizării fiind însă oficiat de Biserică.
 
Însă, indiferent de prejudecăţi sau convingeri „pământene”, sau dacă Eminescu a fost sau nu sfânt, opera luceafărului eminescian „mare sau mică, va fi preţuită numai Dumnezeu”, este chiar motto-ul afişat pe site-ul Ligii Scriitorilor Români.  Te aşteptăm pe Forum să îti spui părerea despre decizia BOR de a nu-l canoniza pe Eminescu.

Foto: Mediafax

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter