Adolescentul care va muri dacă adoarme: Suferă de sindromul Blestemului lui Ondine

De Oana Savin, pe Ultimul update Miercuri, 02 mai 2018, 20:05
Un adolescent din Marea Britanie suferă de o boală rară ce nu îi permite să adoarmă pentru că, dacă adoarme, el riscă să moară.

Liam are 18 ani, cu toate că medicii i-au dat, la naștere, șase săptămâni de viață, fiind diagnosticat cu o boală rară numită Sindromul de hipoventilație centrală congenitală. Aproximativ 1.500 de oameni din întreaga lume sunt afectați de acest sindrom, relatează The Mirror.

Citește și: Sindromul Rapunzel a răpus o tânără de 16 ani. Ce se știe despre această boală periculoasă

În momentul în care a venit pe lume, medicii le-au spus părinților lui Liam că micuțul va trăi șase săptămâni, însă ei au luat toate măsurile posibile pentur a-l ține cât mai mult în viață.

Liam se bazează pe un ventilator ca să-l țină în viață, atunci când doarme. El este însoțit în permanență de un îngrijitor, în caz că ceva nu merge cum trebuie. De asemenea, folosește un pat electric.

Cu toate că abilitățile sale cognitive sunt mai mici decât ale celorlalți oameni, a reușit să se dezvolte aproape ca un adolescent normal. Băiatul este pasionat de lego și îi place să se joace pe calculator.

Citește și: Sindromul burnout, afecţiunea care trimite tot mai mulţi români la spital. Cum îl poţi depista şi preveni

În prezent nu se știe care este speranța sa de viață și nici cum îi vor fi afectate abilitățile de a învăța pe termen lung.

Sindromul de hipoventilație centrală congenitală, boală numită și sindromul Blestemului lui Ondine este o maladie respiratorie, caracterizată prin sistarea respirației în mod subit în timpul somnului. A fost numit după mitul Ondinei, o nimfă de apă, care avea un amant muritor infidel. El i-a jurat ei că fiecare respirație a lui e o mărturie a iubirii sale, iar când acesta a călcat strâmb, ea l-a blestemat să uite să respire în timpul somnului. Bărbat și-a găsit astfel sfârșitul.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter