Tradiții și obiceiuri de Ignat 2019. Ce nu ai voie să faci pe 20 decembrie

De Unica.ro, pe
Ziua de Ignat, o tradiție veche de secole, este sărbătorită de români în fiecare an pe data de 20 decembrie. Iar tradițiile din această zi se păstrează cu sfințenie.

Tradiții și obiceiuri de Ignat 2019

Conform tradiției, sacrificarea porcului trebuie să aibă loc chiar în ziua de Ignat, pe 20 decembrie. Femeile se trezesc de dimineață și încep pregătirile. Întâi purifică locul unde are loc sacrificarea porcului prin tămâierea și stropirea spațiului. Porcul se sacrifică doar după răsăritul soarelui și înainte de apus pentru că doar lumina poate ține la distanță spiritele malefice.

În  anumite zone din țară, copiii sunt urcați pe pântecul porcului și li se face semnul crucii pe frunte cu sângele animalului sacrificat. Se crede că acești copii vor fi ocoliți de efectele deochiului pe parcursul noului an.

Tradiția spune că bărbatul care taie porcul trebuie să fie un om curat care, înainte de sacrificiu trebuie să meargă la Biserică să se spovedească, părintele iertându-i și păcatul uciderii porcului.

În ziua de Ignat nu este permisă nicio altă activitate! Singura activitate permisă este tăierea porcului. Femeile nu au voie să spele, să coasă sau să măture casa.

Femeia, de obicei, se ocupă de tranşarea cărnii, dar numai după ce bărbatul face semnul crucii cu cuţitul asupra porcului sacrificat, zicând: Tatăl nostru. Să-l mâncaţi sănătoşi’.

După tăiere, urmează pomana porcului, la care participă cei care s-au ocupat de sacrificare. Conform tradiţiei, friptura se serveşte cu mămăligă, dar şi cu murături. De obicei, masa se aşază în curte. Se mănâncă în picioare şi se bea ţuică fiartă.

Cele mai importante tradiții de Ignat

După sacrificarea porcului, în casă este adusă mai întâi căpăţâna porcului, cu râtul înainte, ca să meargă bine treaba în gospodărie.

Părul de porc se păstrează şi cu el se afumă copiii atunci când se crede ca sunt deocheaţi. Cu el se afumă şi adăposturile vitelor, pentru a le proteja de atacul animalelor sălbatice.

Diferite organe ale porcului sacrificat sunt utilizate ca remedii în tratarea unor boli ale omului sau animalelor şi în practici magice de vindecare a unor boli atribuite deochiului, spiritelor malefice.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter