Psihologie: Cum se explică afirmaţia – „Vreau să rămân TÂNĂRĂ!”

De Libertatea pentru femei, pe

Există un mit pe care puțini îl contestă: ca să fii atrăgătoare, trebuie musai să fi tânără. Astfel, multe femei trecute de vârsta a doua își petrec ore întregi în fața oglinzii sau la cosmetică, ori dau o grămadă de bani pe tratamente de întinerire, mai mult sau mai puțin reușite.
Psihologul Cristina Ion-Rădulescu justifică această obsesie prin atitudinea societății, care vede în tinerețe o anumită energie, poftă de viață și de sex. Bineînțeles că îți dorești aceste calități și că bărbații se uită după femei care au caracteristicile de mai sus, dar părerea că doar cine este tânăr e frumos s-a dovedit a fi falsă. Trebuie doar să vezi o doamnă care a îmbătrânit frumos, care nu și-a pierdut bunătatea și iubirea de oameni, în ciuda greutăților prin care a trecut. Și nici bărbații nu rămân indiferenți la această frumusețe venită din interior. Chiar dacă se uită după fustițe scurte și chipuri neridate, cei mai mulți își vor dori alături o femeie matură, de vârstă apropiată cu a lor, o bună parteneră pe termen lung.

►Insatisfacție și frustrare

Ai putea crede că problema nu o privește decât pe femeia respectivă, dar psihologul atenționează că „preocuparea obsesivă de a se păstra tânără dăunează și bărbatului de lângă ea, în cazul în care se pierde controlul și se ajunge la exagerări, aducând prejudicii financiare familiei”, spune Cristina, care semnalează și un alt pericol: „Femeia poate simți nevoia de apreciere din afara căsniciei și ajunge să își înșele partenerul sau chiar să aibă mai multe relații”. Pe lângă acestea, ar putea să-și pună sănătatea și chiar viața în pericol, prin proceduri riscante. Dacă și vedete pline de bani s-au ales cu operații ratate sau cu tratamente faciale care le-au făcut mai mult rău decât bine, ce se va întâmpla în cazul unui om obișnuit?

►ATITUDINE SĂNĂTOASĂ

Nu strică să ai grijă de felul în care arăți, dar totul trebuie să aibă o limită – de timp, de bani și de risc, peste care să nu treci. Sportul te ține în formă, îți păstrează aspectul tânăr, dar și sănătatea. Nu uita că o atitudine sănătoasă în fața vieții, fericirea și bucuria de a trăi, altruismul sunt cele care îi fac pe oameni cu adevărat plăcuți și apreciați. Pe lângă aspectul exterior, cultivă-ți și frumusețea interioară. Citește mai mult, alege-ți un hobby interesant sau implică-te în acțiuni de caritate. Toate acestea te vor face să te simți bine în pielea ta și vei fi irezistibilă.

► PROBLEME EMOțIONALE

„Obsesia de a fi mai tânără e ca un bulgăre de zăpadă care crește cu fiecare an împlinit, cu fiecare lună trecută și, mai ales, cu fiecare operație estetică sau tratament urmat. Această dorință se măreşte ca un nucleu de insatisfacție și se combină cu frustrare. Orice femeie care dorește să pară mai tânără decât este și face obsedant demersuri în acest sens, depășește limita normală. Care ar fi normalitatea? Aceea în care femeile vor să se simtă atrăgătoare, dar nu neapărat mai tinere, nu cheltuiesc sume mari de bani și nu își petrec mult timp cu astfel de demersuri. Obsesia apare atunci când femeia respectivă se confruntă cu insatisfacții de ordin emoțional și când se simte în competiție cu persoane mai tinere. Acest lucru s-ar putea întâmpla atunci când ea are un partener mai tânar sau dacă în copilărie au apărut evenimente traumatizante, cum ar fi ca tatăl ei să o fi părăsit pe mamă pentru o altă femeie mai tânără. „

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter