Psihologie: Când bunica vrea să ia locul mamei

De Libertatea pentru femei, pe

Tu încerci să impui niște reguli, vine bunica și le răstoarnă pe toate. Disciplina pare să fie un vis îndepărtat. Totodată, pare că nu mai ești tu părintele propriului copil, ci ea. Ce te faci cu mama sau cu soacra care vrea să preia „șefia” în ceea ce privește educația celui mic?
De la tradiționalele certuri cu a înfășa sau nu copilul și până la educația lui, ideile voastre diferite pot isca un conflict în toată regula. În plus, ea este „specialista” dovedită care te-a crescut pe tine sau pe soțul tău. În baza acestei experiențe, ar putea emite pretenția să o asculți sau chiar să te înlăture încercând să facă ea totul pentru copilul tău.

► Citiți împreună cărți despre educație

Psihologul Cristina Ion-Rădulescu îți sugerează ca, încă din perioada sarcinii, să citești împreună cu soacra sau cu mama ta cărți despre creșterea copiilor și să le discutați, pentru a ajunge la o părere comună. Dacă ai ratat startul, este mai greu, dar nu ar fi rău să aveți o discuție deschisă, în care să-i explici părerile tale și să ajungeți la un numitor comun. Dacă mama sau soacra ta vor să își impună părerea cu orice preț, lucrurile se complică. Ar fi bine să existe respect reciproc. Chiar dacă ai impresia că ea nu are această atitudine față de tine, ar trebui să te porți tu cu multă considerație, pentru a începe cu dreptul. Astfel, ea îți va răspunde la fel și veți putea comunica.

► Exprimă-ți nemulțumirile

Este bine să îți exprimi (cu tact) nemulțumirile, atunci când apar. Pentru a reuși, trebuie, în primul rând, să faci front comun cu soțul tău. „Dacă părinții se pun de acord cu ușurință în toate aspectele care privesc creșterea copiilor, atunci există mai puține riscuri ca bunica să acapareze nepotul”, spune Cristina. Pe de altă parte, ar fi bine să o asculți cu atenție și să alegi sfaturile care ți se par bune, pentru că, evident, dreptatea este de multe ori la mijloc, iar faptul că ții cont și de părerea ei va conta mult pentru păstrarea unui climat liniștit în familie. Este bine și să ai niște reguli care nu se vor discuta. Nu pentru a-ți impune cu orice preț părerea, ci pentru că sunt lucruri importante, la care ții și care reprezintă valori pe care vrei să le insufli copilului.

GÂNDEȘTE-TE ȘI LA O ALTERNATIVĂ

Este mai greu dacă ești nevoită să te întorci la serviciu și trebuie să îți lași copilul în grija bunicii. Din multe puncte de vedere, aceasta este situația ideală. Dacă, însă, remarci că vrea să ia locul vostru, al părinților, refuză să accepte că voi sunteți principalele persoane cu autoritate asupra copilului, te îndepărtează de cel mic și îți creează o imagine nefavorabilă în ochii lui și ai soțului, poate nu ar strica să iei în calcul o alternativă, cum ar fi creșa sau grădinița. În aceste instituții, copilul învață să respecte un program regulat. De cele mai multe ori, în prezența bunicilor nu are parte de așa ceva, dat fiind faptul că învață să îi manipuleze și să facă ce vrea. Oricum, analizează împreună cu soțul tău variantele și alegeți ce considerați că este mai bine.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter