Cine au fost sfinții Petru și Pavel, apostolii frați întru suferință

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Luni, 28 iunie 2021, 12:29

Sfinții Petru și Pavel au propovăduit credința întru Hristos în Europa și în Asia, au înființat noi biserici și comunități creștine și au militat cu mult curaj pentru învățăturile lui Iisus împotriva detractorilor. Spre finalul vieții, au fost frați întru suferință și au fost martirizați și uciși în aceeași zi, la Roma, din ordinul împăratului Nero.

Cuprins

Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe data de 29 iunie pe sfinții Petru și Pavel, numai că semnificația acestei zile nu este bine cunoscută nici azi. Data de 29 iunie poate fi data la care sfinții apostoli au fost schingiuiți și omorâți la Roma, dar poate fi și data la care moaștele lor au fost găsite și mutate în lăcașuri creștine pentru închinare.

Ce cunoaștem azi despre viața sfinților apostoli Petru și Pavel

Apostolul Petru, care se numea Simon, era de neam iudeu, din hotarele Galileei din Palestina, din cetatea Betsaida. El era fiul lui Iona, din seminția lui Simeon, și frate cu Apostolul Andrei, cel întâi chemat. Apostolul Pavel, care mai înainte de apostolie se numea Saul, era tot de neam iudeu din seminția lui Veniamin. El s-a născut în Tarsul Ciliciei, din părinți care proveneau de la Roma și aveau cetățenie romană, drept pentru care Pavel a purtat multă vreme numele de Romanul.

Ei se numără printre marii discipoli ai lui Iisus care au contribuit cel mai mult la răspândirea creștinismului în lume. Amândoi au dus învățătura lui Iisus pe diferite meleaguri din Europa, în jurul Meditarenei, în Asia Mică, au botezat mii de creștini, au înființat noi comunități creștine și au pus bazele unor biserici noi.

Misiunea Sfântului Petru

Tânărul Petru era căsătorit când a îmbrățișat credința lui Iisus și l-a urmat pe acesta. De multe ori a fost un fel de purtător de cuvânt al celorlalți apostoli și i-a îndrumat spre noile învățături, dar când Iisus a fost prins în Ierusalim, el s-a lepădat de Învățătorul său. Apostolul Petru s-a îndoit de Iisus, deși era unul dintre cei mai apropiați învățăcei.

El s-a căit abia când a fost anunțat că Iisus a înviat și s-a ridicat din mormânt și a fost primul care a alergat să vadă mormântul Lui gol.

După Înălțarea la cer a lui Iisus, Petru devine conducătorul celorlalți apostoli, el o primește în grijă pe Fecioara Maria să o păzească de prigonitorii creștinilor și este primul care săvârșește o minune în numele lui Hristos.

Apostolul Petru a propovăduit Evanghelia în Ierusalim, în Iudeea, Antiohia, Galitia, Capadocia și Asia Mică, ajungând la Roma unde pune bazele bisericii creștine. Tot la Roma, el este prigonit de împăratul Nero și spânzurat cu capul în jos, așa cum el însuși a cerut să fie ucis, pentru a nu întina amintirea crucificării lui Iisus.

Misiunea Apostolului Pavel

Deși era de origini iudeu, Pavel s-a născut într-o familie care primise cetățenie romană, era soldat și era trimis să lupte împotriva noilor comunități de creștini care luau ființă în acele vremuri în Iudeea. Se pare că Pavel, pe care îl chema Saul, ar fi participat la prigoana împotriva arhidiaconului Ștefan care a fost ucis de romani.

După uciderea Sfântului Ștefan, lui Saul I s-a arătat în vis chiar Iisus care l-a dojenit și l-a întrebat de ce îi prigonește pe creștini. Din acel moment, Saul a înțeles greșeala pe care o făcea și a plecat spre Damasc, unde a fost convertit la creștinism și botezat de episcopul Anania. Saul, botezat Pavel, s-a alăturat apostolilor după Înălțarea lui Iisus și a fost unul dintre cei mai fervenți apărători ai creștinismului.

Sfântul apostol Pavel a avut trei mari misiuni apostolice, în Europa și Asia, și a scris 14 epistole inspirate de învățăturile lui Hristos, toate fiind azi incluse în Evanghelie. Apostolul Pavel a fost și el prigonit de soldații lui Nero, a fost întemnițat și schingiuit la Roma, precum Apostolul Petru, și ucis prin decapitare.

Ce semnificație au numele Petru și Pavel

Numele Petru vine de la petra care înseamnă piatră. Iar piatra este un simbol puternic pentru tărie, rezistență, putere și credință, așa cum a fost Petru în fața prigonitorilor săi.

Numele Pavel sau Paul ar însemna om mic, smerit, modest, care își cunoaște locul. Numele său reprezintă smerenia și modestia acestui mare apostol în comparație cu măreția lui Iisus și cu noua credință pe care el a apărat-o și pentru care și-a dat viața.

Sfinții Petru și Pavel, ocrotitorii celor care să căiesc

Cine au fost sfinții Petru și Pavel, apostolii frați întru suferință

Sfintii Petru si Pavel ocrotitorii inchisorilor

Ambii apostoli au greșit față de Iisus și față de creștini, în tinerețe, dar amândoi s-au căit și s-au îndreptat către biserica și credința creștină, ba chiar au luptat cu viața pentru apărarea ei.

Sfinții Petru și Pavel sunt cinstiți împreună pentru că au fost martirizați în aceeași zi, pe 29 iunie 67, și tot pe 29 iunie au fost mutate moaștele lor în locul numit „ad catacumbas” de pe Via Appia din Roma, în anul 258.

Cei doi sfinți sunt considerați ocrotitorii tuturor celor care greșesc, dar se căiesc și își îndreaptă greșelile, precum și ocrotitorii celor din închisori pentru că ambii au trecut prin lanțuri și închisori pentru Hristos. Sfinții Petru și Pavel sunt unul dintre cele mai elocvente exemple de căință și iertare din Biblie, pentru că amândoi au greșit față de Iisus, dar amândoi au știut să își câștige iertarea.

Postul Sfinților Petru și Pavel

Ziua în care sunt prăznuiți apostolii Petru și Pavel este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, ținută din vremea creștinismului timpuriu pe data de 29 iunie. Din acele vremuri, creștinii țineau post înainte de Sfinții Petru și Pavel, un post prin care cinsteau zilele de post negru pe care cei doi apostoli le țineau înainte de a pleca în misiune, înainte de a întreprinde acte creștinești importante.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe în prima duminică de după Rusalii și ține până pe data de 28 iunie. În popor, sărbătoarea din 29 iunie se numește Sânpetru de vară și postul Sânpetrului. Sânpetru este considerat unul dintre cei mai importanți slujitori ai lui Dumnezeu, cel care ține cheile Împărăției și cel care întâmpină sufletele muritorilor când aceștia urcă în Rai.

Sfântul Petru este și cel care ține în frâu ploile și grindina pe care o mărunțește, când cade pe pământ, să nu distrugă recoltele oamenilor.

Tradiții și obiceiuri la Sânpetru de vară

În ziua de Sânpetru, cunoscută și drept Moșii de vară, este musai să se dea de pomană pentru sufletele morților, îndeosebi vase de lut cu lapte, cu compot de cireșe, cu vin sau cu apă proaspătă. Alături se pun și vase cu mâncare și toate se împodobesc cu flori și cu cireșe coapte.

În ziua de 29 iunie, sunt permise toate lucrările în gospodărie și la câmp, dar femeile nu au voie să toarcă, pentru că se tem că se întorc colacii de la morți.

Tot în această zi se culeg primele mere coapte și se duc vase cu fructe la biserică… cireșe, vișine, corcodușe sau mere văratice, alături de colaci și faguri cu miere. Dar femeile nu au voie să mănânce mere, ca să nu supere sufletele morților care așteaptă pomana.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter