Vrei să fii astrolog?Iată care sunt paşii!

De Revista Unica, pe

Nu e simplu, dar nici imposibil. Oamenii vor spune că eşti un pic mai «altfel», dar se vor înghesui să le dai sfaturi
Se spune că astrologia va fi în curând una din noile profesii de succes. De ce? Pentru că din ce în ce mai mulţi oameni vor să se cunoască şi, dacă se poate, să afle şi câte ceva despre viitor. Nu de alta, dar ca să le fie mai eficient „planningul“ şi „the new year resolution“. Eu, una, sunt de acord, cu atât mai mult cu cât sunt „virusată“ de fenomen încă din copilărie. Astrologia are un nume asemănător cu orice altă ştiinţă  în sensul că se termină cu „logie“  deşi este cu greu recunoscută ca atare de autorităţile în cunoaştere, pentru că ce spune ea nu poate fi verificat decât prin experienţă subiectivă. Tuturor celor care spun că „Eu nu cred în chestii de-astea“, astrologul nostru, Tana Roşca  sub aripa căreia m-am aciuat  câteva zile ca să învăţ meserie – le spune cu seninătate: „Cine spune aşa e clar că habar n-are despre ce e vorba“. Ca să te convingi, du-te măcar o dată la o consultaţie, şi apoi mai discutăm.

Începuturi…

Tana se ocupă de astrologie de peste patru decenii, aşa că nu mă pot abţine să nu filosofez într-o întrebare: „Cât trebuie să studieze cineva ca să ajungă să te egaleze?“ „Depinde cât trăieşte“ 
îmi răspunde ea cu un zâmbet care se transformă într-un hohot de râs în faţa dezolării mele afişate. OK, ai şanse, dar trebuie să citeşti mult. Trebuie să ai şi Uranus bine aspectat în tema natală, pentru că nu contează numai să ştii teorie, ci şi să ai intuiţie, să-i simţi pe oameni – şi cu asta se ocupă Uranus. Apoi, e foarte important să ştii mitologie greacă – pentru că nu e întâmplător că planetele poartă numele zeilor din Olimp. Apoi, să ai răbdare. Tana mă dădăceşte: „Dacă începi cu ideea că vrei să-ţi faci o reputaţie şi să fii cunoscut, mai bine renunţi. Pentru că nu vrei să faci astrologie. Astrologia trebuie să fie foarte orientată către celălalt, nu către tine. Dacă tu ai reuşit să-l faci pe celălalt să înţeleagă ceva din belelele de care nu era conştient până atunci, ceva din resursele pe care le are şi pe care n-a ştiut să le folosească până atunci, atunci ţi-ai făcut bine treaba. Atunci omul ăla sigur o să gândească frumos despre tine şi o să vorbească frumos despre tine. Şi atunci poate îţi vin şi alţii“. Varianta cea mai plauzibilă e să începi – aşa, ca Tana – ca un hobby. Îţi faci mâna pe familie, colegi şi prieteni, îţi faci astrograma proprie de o sută de ori, şi abia apoi începi să lucrezi cu oameni necunoscuţi.

Dacă nu eşti autodidactă

Există cursuri. La noi durează câteva săptămâni, la alţii, mai mult. În Anglia, există o academie cu studii pe timp de trei ani, în urma cărora faci practică împreună cu un astrolog renumit, şi abia apoi intri în pâine cu normă întreagă. Ce faci când te afli prima oară în faţa unui client nou? „Sunt două posibilităţi, mă luminează Tana. Poţi să te duci pe sistemul pe care eu îl folosesc şi care îmi uşurează foarte mult munca. Iei elementele (pământ, apă, foc, aer) pe rând, faci raportul între ele şi raportul între cele trei calităţi (cardinal, fix şi mutabil). După care: Soare, Lună, ascendent. Pe principul că Soarele este caracterul, Luna este afectul şi ascendentul este temperamentul. Sunt însă situaţii în care nimic din acestea nu te ajută. Şi atunci urmezi sfatul unui înţelept în astrologie, care spune aşa: vorbeşte despre primul aspect pe care îl înţelegi cu claritate.“
Te-am băgat în ceaţă? Să-ţi explic puţin. Unde ai fi putut să te pierzi? La „elemente“? Zodiile sunt de patru feluri: de pământ – Fecioară, Capricorn, Taur; de apă: Scorpion, Peşti, Rac; de foc – Berbec, Leu, Săgetător; de aer – Vărsător, Balanţă, Gemeni. La „calităţi“? La fel de simplu, zodiile se mai împart şi în: cardinale – Capricorn, Rac, Berbec, Balanţă; fixe – Taur, Scorpion, Leu, Vărsător; mutabile – Fecioară, Peşti, Săgetător, Gemeni. Evident, fiecare dintre aceste categorii are caracteristici proprii.
Ţi se pare greu? Eu m-am dus la Tana cu lecţiile cât de cât făcute. Citisem ceva despre planete, despre aspectele lor şi puţin despre casele astrologice. Colegele din redacţie deja mă bat la cap să le fac astrograme. Din fericire, există programe pe calculator în care introduci data, locul şi ora naşterii şi, dintr-un click, îţi apare harta. Recunosc, mă uit ca pisica în calendar deocamdată. Am nevoie să consult manualele la fiecare aspect. Dar azi aşa, mâine aşa… În cele din urmă, sper să le ştiu pe dinafară.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter