Învaţă de la psiholog cum să împaci relaţia şi job-ul!

De Unica.ro, pe

O ceartă pe care o provoci acasă după o zi stresantă la job este de fapt un strigăt de ajutor. Mai multe despre cum se împacă relaţia de cuplu cu jobul…
… ne spune dr. Smaranda Grosu, psiholog în cadrul clinicii Regina Maria.

Provocăm o ceartă atunci când nu ne simţim bine

 
De multe ori când ne vărsăm nervii pe partener sau chiar pe copii, vrem de fapt, să spunem „am avut o zi grea, mi-ar prinde bine să-mi spui nişte cuvinte calde, să mă încurajezi, să mă îmbrăţişezi”, lucruri care ar crea o punte de legătură, o apropiere între cei doi parteneri şi ar evita acele discuţii şi certuri. Este foarte important faptul că, deseori, spunem cuvinte neplăcute, provocăm o ceartă, atunci când nu ne simţim bine.

Dacă în loc de acest lucru, vorbim efectiv despre starea noastră – „mă simt obosit, speriat, stresat, supărat” – şi despre ce avem nevoie de la celălalt – cuvinte de încurajare, de susţinere, de înţelegere – putem da şansa unei apropieri în cuplu de care să ne bucurăm împreună.

Un loc de muncă în care ajungem des la stări neplacute, nemulţumiri, stres, frustrare, teamă, poate fi, în realitate, o ocazie de a ne dezvolta. Pentru aceasta avem nevoie să ne propunem asta, să înţelegem ce se întâmplă cu noi încât ajungem stresaţi şi să vedem ce putem face/aborda altfel, pentru a ne fi mai bine la serviciu.  Şi aici, este un ajutor în plus dacă celălalt ne susţine şi ne spune asta, dacă el gândeşte despre noi că avem resurse şi calităţi ca să depăşim acel motiv de stres profesional. Uneori însă, este posibil ca jobul actual să fie prea diferit de ceea ce ni se potriveşte şi atunci o idee mai simplă şi eficientă este să căutăm altul.

O maşină mai valoroasă decât a ei?

Există anumite „reguli” care, respectate, aduc o atmosfera mai plăcută, de bună înţelegere şi armonie în cuplu. Este vorba de a respecta poziţia bărbatului şi a femeii în cuplu şi în familie, de a nu le  contesta reciproc. În acest sens, se recomandă, de exemplu, un fapt simplu, ca ordinea în care sunt aşezaţi membrii familiei la masă să fie următoarea: bărbatul, femeia şi apoi copiii.

Când soţia are o funcţie mai mare, un job de conducere sau mai bine plătit decât al soţului, există riscul real ca rolurile în cuplu să se inverseze cu timpul, fapt care poate duce la dezechilibre în relaţie. De aceea, este de dorit ca el, pe lângă a ascensiona profesional, să aibă în alt mod, ceva mai valoros decât are ea, de exemplu, o maşină mai valoroasă decât a ei. Astfel, locul şi respectul acordat lui în cuplu, ar fi confirmate.

Competiţia profesională în cuplu

 

Poate apărea o competiţie profesională între soţi, când ei lucrează în joburi similare sau au studii similare. Competiţia este inerentă şi necesară  naturii umane, până la un punct, fiind un mod de a ne stimula să progresăm, să fim primii. Dacă ea devine un factor distructiv şi aduce tensiuni şi certuri în cuplu, desigur acel punct s-a depăşit.
 
Ne putem întreba atunci, care este efectul real al competiţiei în cuplu – ne face să rămânem la distanţă unul de altul, să nu ne ajutăm reciproc, să ne axăm pe defectele celuilalt, etc.  Şi aici putem face un exerciţiu de imaginaţie: dacă această distanţă faţă de celalalt nu ar fi, cum am fructifica împreună timpul acela şi energia respectivă? Deseori, am simţi o apropiere faţă de celalalt, cu care poate nu suntem obişnuiţi, şi pe care, astfel, o evităm. În acest sens, ne putem întreba dacă dorim să „riscăm” să ajungem la această apropiere şi cum am gestiona-o.

Spune mai des şi cu sinceritate lucruri de apreciere despre partener

 

Alte gesturi simple, care ne pot fi la îndemână pentru a proteja atmosfera plăcută din cuplu, pornesc de la a spune mai des şi cu sinceritate, lucruri de apreciere despre celălalt, despre ce face sau este el, de la a ţine cont de lucrurile care îi plac şi care nu etc.  În esenţă, relaţia cu celălalt este influenţată mult de ceea ce gândim cu adevărat despre el. Astfel, dacă punem accent pe calităţile lui şi vedem ceea ce el are deosebit ca persoană, atragem în cuplu o atmosferă plăcută, echilibrată de durată şi menţinem interesul şi atracţia lui pentru noi.

Ai probleme în cluplu din cauza stresului de la job? Dr. Smaranda Grosu, psiholog la Regina Maria, reţeaua privată de sănătate, este gata să te ajute. În următoarea săptămână, lasă-i întrebările tale sub formă de comentariu la acest articol şi vei primi un răspuns avizat.
 
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter