Cum negociezi concediul de Sărbători cu colegii

De Unica.ro, pe

Vin Sărbătorile şi cu toţii ne gândim la concediu, la Crăciun, la Revelion, la relaxare şi mai puţin la serviciu. Din păcate sunt printre noi există angajaţi care sunt nevoiţi să lucreze şi în zilele din preajma sărbătorilor, dacă nu chiar de sărbători.
Pentru aceştia, perioada sărbătorilor nu este la fel de fericită pentru că sunt nevoiţi să-şi „negocieze” zilele de concediu împreună cu colegii, ceea ce de cele mai multe ori naşte discuţii sau nemulţumiri.

Spre exemplu, cei mai afectaţi angajaţi de acest tip sunt poliţiştii, pompierii, cei din sănătate şi barmanii, chelnerii sau bucătarii. Din păcate, pentru aceştia nu există moment al acestei perioade în care pot sta liniştiţi acasă alături de familie, pentru a se bucura de sărbători.

Poliţiştii sunt nevoiţi să îndure frigul de afară, zăpada sau  chiar viscolul, după cum anunţă prognozele meteorologilor, să aibă grijă ca traficul să se desfăşoare în măsura în care este posibil fluent şi să ne asigure nouă cetăţenilor, siguranţa.

Pompierii trebuie să fie în permanenţă în alertă pentru a fi în măsură să intervină acolo unde este nevoie. Nici medicii nu pot sta liniştiţi, pentru ei Crăciunul şi perioada sărbătorilor înseamnă un volum foarte mare de pacienţi.

Şi poate cei mai „bătuţi de soartă” sunt chelnerii, bucătarii, barmanii şi ospătarii. Se spune că această categorie de angajaţi are un revelion aparte, care se ţine la altă dată faţă de vestitul 31 decembrie. Pentru ei revelionul are loc de cele mai multe ori pe data de 2, sau 3 ianuarie, când noi, toţi ceilalţi ne pregătim să începem serviciul.

Metode de negociere a concediul cu colegii

 
Dacă faci parte dintr-o categorie menţionată mai sus şi vrei să-ţi iei totuşi câteva zile libere, trebuie să acţionezi foarte subtil pentru că acest subiect este unul delicat pentru toţi angajaţii.
Una dintre cele mai eficiente metode în astfel de situaţii este să apelezi la coarda sensibilă a acelor colegi din echipa ta despre care ştii că sunt mai  sensibili sau de care te simţi mai apropriată. „Scanează-ţi” echipa şi vezi care dintre colegii tăi ar fi mai receptiv emoţional.
După ce depistezi cel mai empatic coleg, te poţi duce la el să-i spui că s-a ivit pentru tine o situaţie foarte specială, şi anume faptul că iubitul tău care vine o singură dată pe an în ţară, vrea să vină anul acesta şi că îţi doreşti foarte mult să vă petreceţi sărbătorile împreună.
Dacă nu vrei să apelezi la bunăvoinţa colegilor tăi, te poţi mobiliza împreună cu aceştia pentru a face o propunere angajatorului prin care să solicitaţi un sistem de organizare a muncii prin care toţi angajaţii să poată beneficia de concediu, chiar şi prin rotaţie.
Dacă nu aveţi timp să fie implementat acest sistem, poţi să propui tu unui coleg care ştii că nu te-ar refuza să începeţi chiar de anul acesta să vă luaţi liber urmând aces sistem.

O altă metodă care se pare că are efecte pozitive este sensibilizarea colegului. Vorbeşte-i despre relaţia voastră profesională, despre istoricul ei, despre cât de bine vă înţelegeţi, încearcă să-i găseşti coarda sensibilă şi să aţionezi acolo. S-ar putea să ai rezultatul dorit.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter