Meserii care n-au rezistat în timp

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 17 noiembrie 2022, 12:59

Bătrâni prăfuiţi, uitaţi de vreme şi de clienţii tot mai puţini, meşteri care cândva erau oamenii cu meserii de aur, astăzi, îşi trăiesc viaţa de pe-o zi pe alta.

Pălărier, pantofar, blănar, ceasornicar, tocilar sau încărcător de brichete sunt doar câteva dintre meseriile care înainte de ’90 făceau carieră şi erau privite ca profesii de căpătâi.

Tinerii le căutau cu drag, mergeau să urmeze cursurile şcolilor de profil sau învăţau de la taţi şi bunici tainele acestor meserii care în ultimii ani nu mai sunt aproape deloc căutate, nicidecum profitabile.

Spre exemplu, dacă luăm Bucureştiul la pas de la Unirea până la Romană, câte blănării, ceasornicării sau tocilării crezi că mai găsim? Îţi spun eu: niciuna! De ce?

E simplu: tehnologizarea – noţiune care s-a dovedit a fi fatală pentru meşterii bătuţi de soartă care mai întreprind tainele acestor meserii.

Lumea a evoluat, la fel şi tehnologia, muncile care demult erau făcute de mâna omului, cu timpul au început să fie efectuate de către maşinării, calcutoare sau utilaje. Acest progres al omenirii, pe lângă efectele pozitive create, a dus şi la prăbuşirea micilor întreprinzători de la colţ de stradă care-şi lungeau zilele prin acest tip de activităţi.

Pantofii stricaţi se aruncă!

Acum ceva ani, bunica şi bunicu’ ţineau în dulap „pantofii de oraş”, aşa cum le ziceau ei. Pantofi din piele, clasici, lustruiţi şi cu calapod pus în ei. Erau cele mai de preţ încălţări deţinute de majoritatea românilor. Pantofii de oraş se purtau numai la evenimentele foarte importante. Din acest motiv, grija pe care le-o purtau oamenii era foarte mare.

Orice mişcare de flec, branţ dezlipit sau margine puţin descusută „îşi găsea naşul” în palmele unui pantofar vechi de meserie. Acum însă, piaţa din comerţ e plină de o mie şi una de modele, pe toate gusturile şi preţurile, care oferă o alternativă categoriei de persoane care ţin în dulap „pantofii de oraş”.

În prezent poţi cumpăra cu câteva zeci sau sute de lei, din orice magazin, o pereche decentă de pantofi, cizme sau ghete. Acesta este şi motivul pentru care pantofarii şi cizmarii nu mai au clienţii de altă dată şi pentru care atelierele lor sunt din ce în ce mai rare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter