Legi pentru viitoarele mamici

De Corina Buhagiar, pe

Sa zicem ca tocmai ai aflat ca esti insarcinata. Emotii mari, bucurie… Dar, revenind un pic cu picioarele pe pamant, stii ce drepturi ai? Ce obligatii are angajatorul fata de tine?
Copilul te va scoate pentru un timp din „circuitul” profesional, dar e bine sa iti lasi afacerile in ordine inainte sa pleci in prenatal…

Primul pas
Anunta-ti seful IN SCRIS ca esti insarcinata si anexeaza un document medical de la medicul de familie sau ginecolog care sa ateste asta. Din momentul acela, beneficiezi de toate drepturile legale ale viitoarelor mame. Intai, ca nu mai poti fi concediata. Apoi, la recomandarea medicului, poti sa muncesti doar sase ore pentru aceiasi bani ca pentru opt! Putine femei stiu si profita de legea asta… seful tau o sa fumege! Daca cumva conditiile de munca sunt dificile sau periculoase, poti sa beneficiezi de conditii mai bune, pentru acelasi salariu. Dureaza vreo 10 zile, caci sunt implicati sindicatul, medicul de medicina muncii si inspectoratul teritorial de munca, dar merita!

Barfa… ilegala!
Angajatorul are obligatia prin lege sa nu ii informeze pe ceilalti angajati despre starea ta de graviditate, fara acordul tau scris. Pana cand sarcina devine vizibila si isi vor da seama toti, distreza-te pe socoleala sefului. Poti sa-l dai in judecata daca spune cuiva…

Timp la dispozitie
Poti sa te duci la analize sau control in timpul orelor de servici. Daca aduci adeverinta, tot angajatorul plateste, sunt absente motivate. Ai dreptul la un concediu pentru sarcina si lauzie de 126 de zile, din care 42 le iei obligatoriu dupa nastere, concediu de risc maternal si concediu de crestere si ingrijire a copilului inca doi ani dupa nasterea lui.

Te intorci la serviciu
… fara griji! Firma are obligatia de a-ti pastra postul din care ai plecat in concediu. Daca le trece prin cap sa modifice organigrama intre timp, trebuie sa iti puna la dispozitie un post echivalent, remunerat la fel. Poti sa iei pauze pentru alaptat (doua pauze de cate o ora) sau sa pleci cu doua ore mai devreme inca un an dupa ce ai nascut, fara ca salariul sa se modifice. Si contractul nu ti se poate desface la initiativa angajatorului inca sase luni de la revenirea ta la munca.

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter