Lecţia de încredere

De Revista Unica, pe

Element esenţial în viaţă, încrederea este baza pe care construim orice relaţie. Cea cu partenerii de afaceri, cea cu membrii familiei şi, foarte important, cea cu tine însăţi, spune Camelia Şucu.
Fără îndoială, încrederea este ingredientul principal într-o relaţie. Fie că vorbim de business sau viaţă personală, pentru a se dezvolta şi a fi durabilă, relaţionarea nu se poate baza decât pe încredere. De multe ori, am fost întrebată care este reţeta succesului. Nu cred că există neapărat una, ci este voba de rezultatul unei munci în echipă, iar aici cea mai importantă este încrederea. Echipa poate însemna multe, de la echipa pe care o faci cu unul sau mai mulţi parteneri de afaceri sau cei cu care lucrezi şi până la echipa pe care o faci cu familia, în viaţa personală. Aşadar, încrederea este absolut necesară în orice echipă şi în orice domeniu. Când porneşti la drum cu cineva, mai mult ca sigur există o chimie, iar asta se traduce, de fapt, printr-o comuniune de idei – fie să te completezi, fie să descoperi similitudini. De cele mai multe ori, m-am completat cu partenerii mei şi asta ne-a uşurat drumul către succes, căci fiecare era mai bun într-o privinţă şi aveam încredere că celălalt îşi face treaba perfect. La fel şi cu oamenii din echipa cu care lucrez în companie – dacă pot avea încredere când oamenii aceia îmi spun că şi-au făcut treaba cum trebuie, ştiu că, atunci când trag linie, ei sunt demni de toată încrederea.

Fairplay-ul este absolut necesar în orice afacere şi reprezintă o bună investiţie în numele tău. Afacerea pe care nu o construieşti văzându-te implicat în ea şi peste mulţi ani nu este o afacere adevărată, ci doar o mică oportunitate. Atunci când îţi proiectezi afacerea în viitor, te proiec-tezi şi pe tine, crescând lângă ea, cu un bun renume, fiind fairplay cu toţi cei cu care ai intrat în legătură. Niciodată nu am trântit uşile, indiferent de cum s-au purtat anumite negocieri şi de experienţele plăcute sau neplăcute pe care le-am avut. Mi se pare că asta face parte din construcţia imaginii personale – trebuie să îţi asumi faptul că un conducător reprezintă un exemplu. În experienţele mele de afaceri, dar nu numai, am avut surprize plăcute şi foarte frumoase, am descoperit mulţi oameni cu care am dezvoltat proiecte minunate şi cărora le-am dat acea libertate de a creşte aşa cum sunt ei clădiţi, fără a le impune neapărat stilul meu. Am întâlnit însă şi persoane care m-au dezamăgit. Am avut parteneri care nu numai că m-au dezamăgit, dar au făcut greşeli majore în ceea ce priveşte încrederea – au desconsiderat practic parteneriatul dintre noi şi, astfel, încrederea s-a rupt, moment care pentru mine reprezintă finalul. Din păcate, este exact ca în viaţa personală. Într-un cuplu, momentul în care apare acea neîncredere, când celălalt minte, reprezintă
o fisură care erodează totul. Însă acesta este punctul meu de vedere, deoarece nu am avut până acum nicio experienţă în care să spun „da, s-a rupt, dar pot suda fisura“. Nu trântesc niciodată uşa, dar
mă duc pe drumul meu şi nu mai pot reveni în parteneriat. Afacerile şi viaţa în cuplu sunt ca un joc dinamic, în care ambii participanţi trebuie să facă multe mişcări, nu numai una. Iar dacă din această dinamică dispare încrederea, avem de-a face cu o situaţie ca aceea în care nisipul se infiltrează la rulmenţii unei maşini – pur şi simplu nu mai funcţionează.

Nu am avut probleme în a fi deschisă către parteneriate şi, chiar dacă am fost dezamagită în trecut, am mers mai departe. Însă cu fiecare etapă învăţ mai mult şi nu repet lucrurile pe care le-am făcut înainte, chiar dacă dezvolt noi parteneriate. Mi-am învăţat lecţia, mai am multe de învăţat şi cu siguranţă voi mai avea expe-rienţe dezamăgitoare, dar voi descoperi şi lucruri extraordinare.

Viaţa nu e tot timpul numai lapte şi miere, avem nevoie de foarte multă încredere şi de oameni care au încredere în ei. Depindem unii de alţii, dar noi suntem singurii care ne putem schimba viaţa, asta şi pentru că trecem printr-o perioadă în care oamenii nu prea mai cred în nimic. Este un moment în care ne blocăm şi dispare încrederea, iar asta blochează creativitatea, pasiunea noastră într-un final. Ceea ce îmi doresc este ca femeile din România – care sunt atât de capabile să-şi facă lecţiile cu ele însele – să aibă mai multă încredere de sine, după care să predea lecţia celorlalţi, pe care să-i tragă în sus firesc, nu să-i împingă. Mi-aş dori cât mai multe poveşti simple, cu exemple perso-nale. Mi-aş dori să văd mai puţină non- valoare pentru că avem atâta valoare, dar şi să dăm dovadă de încredere în noi şi în ţara în care trăim.
„Fie că vorbim de business sau viaţă personală, relaţionarea nu se poate baza decât pe încredere.“

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter