Eficienţa brainstormingului individual

De Unica.ro, pe

Tehnică folosită de multă vreme pentru stimularea creativităţii, descopererirea unor idei noi şi concepte creative inovatoare, brainstormingul devine mai eficient în anumite condiţii.

Pentru un brainstorming eficient, inhibiţiile şi criticile trebuie uitate. Astfel exprimarea va deveni liberă, iar participanţii la proces îşi vor spune ideile şi părerile fără teama de a fi respinşi sau criticaţi.

În 2001, cercetătorii Paulus şi Dzindolet au propus unui număr de 96 de adulţi să găsească soluţii pentru rezolvarea unor probleme simple din viaţa cotidiană.

Exerciţiul dura 25 de minute şi se desfăşura într-o încăpere mică, participanţii fiind împărţiţi în grupuri de câte patru persoane. În jumătate dintre cazuri, subiecţii trebuiau să facă exerciţiul singuri, fără a comunica cu ceilalţi trei participanţi. În cealaltă jumătate dintre cazuri, obiectivul era găsirea soluţiilor prin colaborarea celor patru.

În urma exerciţiului s-a constat că, pentru obţinerea cât mai multor elemente noi, generarea ideilor trebuie să se facă în mod individual, şi nu colectiv, asta pentru reducerea inhibării datorate situaţiei de evaluare implicită în grup.

Acest lucru se poate realiza notând ideile proprii pe o foaie de hârtie sau folosind o reţea de computere la care partici¬panţii să fie conectaţi anonim.

Reţelele informatice te scapă de critici

Dacă brainstormingul se face prin intermediul unei reţele de calculatoare, unde participanţii sunt anonimi, nu se va putea atribui o anumită idee unui individ, autocenzura participanţilor fiind diminuată semnificativ.

Cei care iau parte la sesiunea de brainstorming vor fi protejaţi de anonimat şi nu vor fi asociaţi cu unele dintre ideile nepotrivite pe care le susţin în discuţiile purtate cu colegii.

Să trecem acum la aspectul practic. Dacă lucrezi într-o agenţie de publicitate şi trebuie să găseşti un slogan bun, este bine ca într-o primă etapă să parcurgi faza de generare individuală anonimă a ideilor.

Apoi, după ce ideile potrivite sunt alese pentru proiect, poţi începe şi discuţiile împerună cu colegii pe baza rezultatelor brainstormingului.

Această metodă creativă denumită brainstorming are o lungă istorie, reactivată în ultimii ani de profesorul Alex Osborne, prorector la Universitatea Buffalo şi fondator al Institutului de Creaţie Tehnică, din Statele Unite ale Americii.
Fiecare dintre noi este o persoană creativă şi are anumite laturi creative.

De multe ori însă, ideea este „omorâtă” chiar de către creatorul ei de frica înfruntării criticilor colegilor sau de teama de a nu se face de râs. Autocritica duce în unele momente la irosirea ideilor creative înainte ca acestea să prindă viaţă.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter