Cum să-ţi alegi partenerul ideal de business?

De Unica.ro, pe

Alegerea partenerul ideal de afaceri nu este foarte diferită de cea a unui soţ. Cu un soţ ai dragoste, fidelitatea şi copii frumoşi. Cu un partener de afaceri potrivirea perfectă …

… constă în a găsi pe cineva care împreună să te ajute să puneţi în aplicare ideea, să găsiţi soluţii cât mai eficiente de dezvoltare şi să vă faceţi rapid şi sigur un nume în domeniu. Oamenii fac greşeli uriaşe în alegerea parteneriatului cu oamenii nepotriviţi şi adesea această decizie duce la o pierdere de bani, prietenii şi, în cele din urmă, la eşecul unei afaceri.

Ce ar trebui să ştii pentru a face o alegere bună

„Trebuie să treci dincolo de întrebările iniţiale utilizate în mod normal pentru a determina experienţa în afaceri şi pasiunile viitorului partener. Fii atentă la aspectele legate de stima de sine şi identifică etica în muncă a acestuia. Întreabă-l despre copilăria sa şi astfel vei afla informaţii esenţiale despre capacitatea lui de a depune un efort îndelungat, deoarece activitatea susţinută este importantă atunci când începi un business”, spune consultantul în carieră Adrian Dumitru.

Persoanele cu potenţial mare în muncă îşi dezvoltă această capacitate încă din copilarie, nu în liceu sau facultate. Personalitatea ta şi etica muncii sunt dezvoltate încă de la vârsta de 13 ani. Un partener de afaceri nemulţumit va infiltra inconştient disperarea şi nefericirea în viaţa de afaceri, mai spune consultantul în carieră.

Este de preferat ca atunci când îţi cauţi un asociat pentru business-ul tău să cunoşti câteva detalii despre el cum ar fi câte contacte are în mediul de business, câţi bani vrea să investească şi cât de mult este dispus să rişte în perioada aceasta să investească într-o afacere.

Un alt aspect important consideră consultantul în carieră este să aflii dacă partenerul tău gândeşte ca un angajat sau ca un antreprenor. Dacă acesta gândeşte ca un antreprenor, întreabă-l ce anume îl motivează să intre în afacere cu tine. A fi un antreprenor este o stare de spirit, o abilitatea de a investi pe termen lung şi o răbdare de a-şi amâna salariul pentru a reinvesti banii în afacere. Angajatul în schimb gândeşte că trebuie să primească un salariu lunar pentru munca depusă.

De ce eşuează unele afaceri

Cele mai multe afaceri noi eşuează deoarece unii antreprenori încă mai gândesc ca nişte angajaţi: cumpară mobilier, îşi dau salarii mari înainte ca afacerea să „să prindă rădăcini”, nu fac capital în firmă şi nu creează produse sau servicii din care să ia doar un procentaj, păstrând restul de bani pentru a-i reinvesti.
 
Trebuie să ştii că profiturile în afaceri sunt ciclice. Angajaţii vin şi pleacă iar clienţii, în cazul în care nu ai un mecansim solid de a-i reţine, sunt trecători.  Este indicat să-i pui viitorului partener întrebări despre felul în care a gestionat problemele de business în trecut legate de plecări ale clienţilor sau scăderi de profit.

De asemenea construiţi împreună o strategie prin care să abordaţi litigiile cu angajaţii şi reclamaţiile clienţilor, reuşind astfel să găseşti indicii care vor dezvălui modul în care aceasta este capabil să managerieze situaţiile dificile.
Adrian Dumitru, consultant în carieră consideră că pentru a alege partenerul ideal de afaceri va trebui să găseşti acel echilibru între compatibilitate, viziune şi expertiză. „Găsirea unei persoane care poate rezista cu succes instabilităţii mediului de afaceri este de fapt mai dificilă decât alegerea unui soţ”, spune acesta.

Foto: Shutterstock 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter