Alex Gâlmeanu – cum să comunici cât mai bine vizual

De Revista Unica, pe

După ce a „surprins“ toate chipurile esenţiale din spaţiul public românesc, fotograful Alex Gâlmeanu, 33 de ani, îţi arată cum să comunici cât mai bine vizual.
Comunicarea vizuală este esenţială pentru că e facilă şi extrem de eficientă. Este folosită de mai toate vietăţile de pe planeta asta, iar pamântenii au descoperit-o încă de când au realizat primele desene în peşteri. Ca să „te comunici“ bine vizual, probabil lucrurile trebuie să se întâmple întâi la nivel teoretic. E foarte important să ştii ce vrei să comunici: cine eşti şi cum vrei să fii văzut de către ceilalţi, apoi să afli limbajul şi vocabularul comunicării vizuale respective, acţionând în direcţia dorită. E foarte dificil să comunici faptul că eşti un om de afaceri de succes oferind presei fotografii din vacanţe, în costum de baie. Este aproape imposibil să te aprecieze cineva pentru inteligenţă, dacă îmbrăcămintea pe care o porţi se rezumă la haine cu buricul gol şi tocuri de vedetă porno. Pe de altă parte, dacă vrei să cucereşti băieţi cu minte şi bani de fotbalist, nu poţi să te porţi ca la mănăstire. Cel mai important este să ştii ce vrei de la tine şi de la viaţa asta, apoi să comunici cât mai convingător.

O fotografie bună este un act de responsabilitate vizavi de propria-ţi persoană. Cum altfel să rămâi în istorie? Nu în cea universală, ci într-una personală, la nivel de familie, nepoţi şi strănepoţi. Avem nevoie de fotografii bune, iar prin asta înţeleg imagini ce comunică despre noi într-un mod corect şi coerent. Multe fotografii trăiesc mult mai mult decât persoanele fotografiate, am constatat asta în urma căutărilor pe care le fac pentru www.muzeuldefotografie.ro.

Prelucrarea fotografiilor este un teren foarte periculos, există oameni ce sunt influenţaţi într-un mod indirect, dar foarte puternic, când este vorba de retuşarea unor imagini. Se creează standarde fizice imposibil de atins, canoane false ale frumuseţii etc. Retuşul este o poveste foarte veche, şi lucrurile nu au început în epoca modernă, ci cu primele încercări de portretizare. În cazul unei şedinţe foto, retuşul începe cu machiajul sau cu alegerea unghiului cel mai avantajos, aşa că, până la calculator sunt alte câteva etape importante. Personal, cred că trebuie să nu minţi. Dacă „vinzi“ ceva retuşat ca şi cum ar fi real, e o problemă. Nicicând nu e ok să minţi sau să înşeli. Cam ce nivel de respect pot pretinde diverse vip-uri ce se prezintă publicului într-un mod fals, mincinos?

Nu cred că CV-urile trebuie să conţină fotografii sau menţiuni despre vârstă. Însă depinde şi de domeniul de activitate. În esenţă, şansele la angajare trebuie să fie egale şi să se rezume la competenţe. Aspectele fizice oferă avantaje nu tocmai corecte unora dintre noi. Sigur, lucrurile se schimbă dacă este vorba de CV-ul unui actor sau al unui model.

Pentru facebook se aplică regula de mai devreme: trebuie să ştii ce vrei să comunici. Uneori, sunt imagini ce ajung acolo din greşeală sau  împotriva dorinţei celor fotografiaţi. Asta este o problemă. Altfel, este dreptul oricăruia să îşi facă viaţa cât vrea de publică.  Trăim o perioadă în care libertăţile personale sunt o religie în sine, iar eu sunt absolut de acord cu asta. În vacanţe nu trebuie să se pună problema de fotografii reuşite, ci de vacanţe reuşite. Distracţie, distracţie, distracţie! Probabil aşa vei avea şi cele mai reuşite fotografii.  Presupunând că nu cauţi să „araţi bine“ ci, ceea ce e un lucru mult mai onest, să documentezi nişte stări despre care vrei să îţi aduci aminte.

Şi în fotografie poţi să fii agramat, analfabet sau incoerent.  E ca şi cum ai scrie o carte sau un e-mail. Fotografii amatori trebuie să ştie că toată filosofia este să fii în stare să  „vezi“, să „simţi“, apoi să înregistrezi şi să transmiţi. Trebuie întâi să ştii ce vrei să spui, iar apoi să ai educaţia, limbajul, gramatica şi talentul de a transmite mesajul. Detaliile tehnice sunt mai puţin importante, contează, dar până la urmă şi tehnica ţine de limbaj. Când vorbeşti de tehnica scrisului, de exemplu, nu te referi la modelul pixului cu care scrii.“

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter