Angajaţii bolnavi, verificaţi cu poliţia începând de azi

De Erika Chivu, pe

Începând de astăzi, 17 mai, angajaţii aflaţi în concediu medical pot fi verificaţi de către autorităţi pentru a vedea dacă sunt cu adevărat bolnavi. Dacă eşti în concediu…
… medical, de astăzi nu-ţi mai faci singură programul, ci te supui celui gândit de autorităţi. Între orele 08.00 – 11.00, 12.00 – 17.00 şi 18.00 – 20.00 te poţi trezi cu o vizită din partea angajatorului sau a CNAS.

Tot de astăzi, dacă mergi la medicul de familie pentru a primi concediul medical vei vedea că acesta nu-ţi eliberează adeverinţa decât dacă semnezi o declaraţie pe propria răspundere.

Prin aceasta, îţi asumi anumite obligaţii: în 24 de ore trebuie să anunţi firma că eşti în concediu medical, precizând şi datele de contact ale medicului de familie; precizezi adresa la care vei sta pe perioada concediului şi accepţi să fii verificată la această adresă, între orele menţionate.

Dacă angajatorul sau CNAS au dubii privind boala ta, vor cere medicului de familie declaraţia pe care ai semnat-o şi îşi vor trimite reprezentanţii ca să te verifice, eventual însoţiţi de un poliţist. În urma vizitei se face un proces verbal, iar dacă nu eşti găsită acasă rişti să-ţi pierzi banii aferenţi concediului medical. Ai la dispoziţie o lună ca să conteşti decizia.

Noile reguli au intrat în vigoare în ciuda nemulţumirilor venite atât din partea pacienţilor, cât şi din partea medicilor. Colegiul Medicilor din România şi Coaliţia Organizaţiilor Bolnavilor Cronici din România au sesizat Avocatul Poporului cu privire la neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă ce prevede controlarea cu poliţia a angajaţilor bolnavi.

Cele două organizaţii au cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pe motiv că nu există garanţii legale care să asigure evitarea abuzurilor  şi că se aduce atingere dreptului la integritatea psihică a persoanei.

„Putem imagina nenumărate situaţii în care persoana respectivă, bolnavă fiind, din motive neimputabile (imobilizare la pat, pierderea cunoştinţei, părăsirea de urgenţă a domiciliului pentru scurte perioade de timp pentru procurarea de medicamente etc.) nu este prezentă permanent la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată. Permanenta teamă de a nu fi găsită de către organele de control creează persoanei respective o stare de tulburare care îi afectează integritatea psihică”, arată într-un comunicat de presă Colegiul Medicilor din România.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter