Află în ce măsură sunt bune prieteniile la serviciu!

De Unica.ro, pe

În viaţa fiecăruia dintre noi există un coleg cu care vorbim mai multe lucruri decât cele legate strict de locul de muncă. Atenţie mare însă, aceste prietenii pot deveni nefaste în timp!

Întotdeauna se găseşte un coleg sau o colegă care să-ţi pătrundă în suflet şi care uneori să ştie chiar prea multe lucruri despre tine sau despre viaţa ta. Relaţiile de colegialitate sunt foarte importante pentru buna desfăşurare a activăţilor de la serviciu, dar trebuie să existe anumite limite în ceea ce priveşte aceste relaţii şi este bine să ştii să delimitezi viaţa personală de cea profesională.

Bineînţeles, asta nu înseamnă faptul că relaţia de colegialitate nu poate fi şi o relaţie de prietenie, trebuie doar să ştii să faci diferenţa între mediile în care te afli.

Totuşi, acest tip de coleg ar putea fi şi de ajutor, însă numai în situaţiile în care arată înţelegere şi bunavoinţă faţă de ceea el ştie despre tine, chiar dacă nu-ţi doreşti asta.  Cred că sunt destule situaţii mai puţin plăcute în viaţa noastră când nu vrem să împărtăşim cu ceilalţi problemele pe care le avem, chiar daca ei ne pot ajuta. Tipul acesta de coleg, ştiind despre problemele noastre, le-ar putea divulga şi celorlalţi, gândindu-se că astfel ne-ar fi de ajutor.

Este greu, dar este bine să setezi limitele dintre viaţa personală şi cea profesională. Acest lucru nu înseamnă că nu poţi să ai relaţii foarte apropiate cu colegii de serviciu (se ştie că sunt multe cupluri formate tocmai în acest mediu), dar descoperă întâi oamenii pe care îi vrei în preajma ta şi apoi confesează-te.

Când poate deveni această apropiere periculoasă

Este greu să gestionezi o relaţie de colegialitate atunci când se creează o prietenie foarte puternică, care nu ţine cont de delimitările mediu personal, mediu profesional. Tocmai pentru că există mai multe tipuri de relaţii, trebuie să conştientizezi clar faptul că la serviciu există anumite reguli de comportament care trebuie respectate.

Un exemplu de situaţie nefastă ar fi aceea în care tu şi o prietenă foarte bună de-a ta faceţi anumite lucruri cu care nu sunteţi de acord din punct de vedere profesional, dar pe care le resimţiţi drept o obligaţie a relaţiei de prietenie.

Cel mai greu este atunci când una dintre voi două ajunge şefă. Noua poziţie va fi greu de recunoscut şi, de multe ori, acest lucru se realizează prin „forţă”. Dacă tu ajungi şefă, trebuie  să te comporţi ca un şef şi nu ca un coleg cu mai multe responsabilităţi, ceea ce o poate bulversa pe prietena ta care era obişnuită cu tine într-un anumit fel.

De asemenea poate exista şi varianta în care nu te poţi comporta ca atare şi nu îţi faci treaba de manager, nu-ţi impui autoritatea, nu-ţi vor fi respectate deciziile şi nu vei reuşi să respecţi dead-line-urile echipei.

Spre exemplu dacă eşti genul de colegă deschisă cu lumea din jur, comunicativă şi fără ascunzişuri şi ai ghinionul de a avea în jurul tău pe cineva care abuzează de încrederea pe care o ai în el, poate folosi anumite informaţii, sau slăbiciuni ale tale în scopuri proprii. Există probabilitatea ca dacă ai o poziţie de invidiat sau cu o influenţă mare în companie, unul dintre colegii tăi să încearce să îţi afle părţile mai puţin plăcute ale vieţii sau personalităţii, apoi să te şantajeze sau denigreze în faţa colegilor.

Ca şi „regulă de supravieţuire”, cel mai important lucru este maturitatea proprie, capacitatea de a înţelege oamenii şi de a-ţi selecta prietenii. Maturitatea este de cele mai multe ori secondată de inteligenţa şi capacitatea de a face disocieri cât mai fine între job şi viaţă privată, între prietenie şi colegialitate.

Cum eviţi aceste situaţii

Deşi presupune un anumit efort şi un cod de principii bine stabilit, este bine să conştientizezi diferenţa dintre serviciu şi alte medii informale şi să înveţi să creezi un prag ce nu trebuie depăşit, chiar dacă relaţia de colegialitate este şi una de prietenie.

Un alt lucru pe care trebuie să-l faci este să te creşti pe tine însăţi. Să te dezvolţi în raport cu tine în primul rând şi să te cunoşti cât mai bine. Capacitatea de selecţie, de înţelegere şi maturitatea vin de la sine.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter