Cum se folosește corect aerul condiționat

De Oana Savin, pe
Aerul condiționat este un ajutor de nădejde în zilele caniculare. Astfel că majoritatea românilor apelează la el în fiecare zi a verii, dar nu mulți știu cum se folosește corect acesta.

Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov a explicat pentru HotNews cum se folosește corect acest aparat și care este temperatura optimă pentru corpul uman.

Reguli de folosire a aerului condiționat

  • Diferența optimă de temperatură dintre interior și exterior nu ar trebui să fie mai mare de 5 grade Celsius.
  • În zilele când temperatura de afară este foarte ridicată, de 37-38 de grade, temperatura optimă ambientală este undeva între 18 și 22 de grade, nu mai puțin, chiar dacă aparatele de aer condiționat pot fi setate și pe 15 grade Celsius.
  • Trecerea de la interior la exterior sau invers în zilele caniculare nu ar trebui să fie bruscă: este necesară o mică perioadă de trecere, de jumătate de oră: „Deschizi geamurile, te obișnuiești un pic cu căldura, oprești aerul condiționat”, explică medicul Sandra Alexiu.
  • Trecerea bruscă nu este sănătoasă și poate aduce probleme de sănătate: pielea se adaptează greu, apar probleme respiratorii.

Dacă am funcționa în permanență la aer condiționat pe 15 grade, când afară sunt 38… se oprește inima”, a explicat medicul.

De asemenea este necesară curățarea aparatului de aer condiționat. La cel de acasă trebuie curățate filtrele, iar la cel pe centrală, din clădiri mari, inclusiv mall-uri, unde același aer se recirculă de mai multe ori, e necesar să existe firmă de mentenanță și filtre anti-bacteriene.

Potrivit medicului Sandra Alexiu, în zilele caniculare „teoretic, e ușor de tolerat o trecere de la o diferență de maximum 5 grade: ar trebui să fie în casă cu 5 grade mai puțin decât afară. Temperatura ambientală optimă, la care este bine să stăm, este undeva între 18 și 22 de grade.” 

Ideea este ca atunci când trebuie să pleci afară să nu pleci brusc de la temperatura foarte joasă la temperatura foarte mare de afară, ci trebuie să existe o mică perioadă de trecere, de jumătate de oră. Adică deschizi geamurile, te obișnuiești un pic cu căldura, oprești aerul condiționat”, a precizat medicul.

„Dacă am funcționa în permanență la aer condiționat pe 15 grade, când afară sunt 38… se oprește inima”, subliniază medicul Sandra Alexiu, adăugând că „trecerea bruscă nu este bună, pentru că pielea se adaptează greu, apar probleme respiratorii. Mai contează și volumul de aer și direcția din care îți vine. Pentru că dacă îți bate în permanență pe un singur punct, se răcește pielea acolo și pot să apară dureri nevralgice și dureri de articulații. Dacă se răcește dintr-odată, sigur că contează”.

Sursă foto:

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter