1 Decembrie, liber prin lege, dar nu pentru toţi

De Unica.ro, pe

La începutul săptămânii viitoare, mai exact marţi, este 1 Decembrie, ziua naţională a României, considerată de unii drept Ziua Marii Uniri de la Alba Iulia din 1918, iar de alţii
ca fiind un motiv de week-end prelungit la munte petrecut cu prietenii sau cu cei dragi. Dar, ce te faci dacă şeful te obligă să mergi la serviciu?

În Codul Muncii la articoul numărul 134, alineatul 1, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
– 1 şi 2 ianuarie
– prima şi a doua zi de Paşti
– 1 mai
– prima şi a doua zi de Rusalii
–  Adormirea Maicii Domnului
– 1 decembrie
–  prima şi a doua zi de Crăciun
–  2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Cu alte cuvinte, în cazul în care şeful tău nu vrea să-ţi respecte acest drept, aminteşte-i că, potrivit Codului Muncii, angajatorii trebuie să acorde zilele libere menţionate acolo.

De asemenea în Codul Muncii mai este stipulat faptul că lucrul în zilele de sărbătoare este compensat cu un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază, corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Ce spune avocatul?

Avocatul Cristian Miu care deţine un cabinet propriu de avocatură în Bucureşti spune că dacă eşti obligată de angajator să mergi la serviciu într-una din aceste zile de sărbătoare legale, poţi refuza. „Angajatul poate refuza prezenţa la serviciu, mai ales dacă angajatorul nu-i prezintă motive care să justifce şi să argumenteze puternic prezenţa sa la serviciu în acea zi”, spune acesta.

Mai departe, explică avocatul, probabi că vei intra în litigiu cu angajatorul, adică cel din urmă consideră că tu nu ţi-ai îndeplinit obligaţiile stipulate prin contractual individual de muncă şi ca atare te sancţionează disciplinar. În acest caz, îţi poţi da angajatorul în judecată şi litigiul va fi tranşat de către instanţa
judecătorească. 

Din păcate, informează avocatul Cristia Miu, Inspectoratul Teritorial de Muncă, nu te poate ajuta cu nimic, el nu are cum să sancţioneze angajatorii în astfel de cazuri.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter